Kuraklık ABD ekonomisini sarsacak

ABD Tarım Bakanı Tom Vilsack, ülkenin on yıllardan bu yana en büyük kuraklığı yaşadığını ve bazı tarım ürünlerinin fiyatlarının yükselebileceğini bildirdi.

Kuraklık ABD ekonomisini sarsacak

ABD Tarım Bakanı Tom Vilsack, ülkenin on yıllardan bu yana en büyük kuraklığı yaşadığını ve bunun sonucu olarak bazı tarım ürünlerinin fiyatlarının yükselebileceğini bildirdi.

Ülkede yaşanan kuraklığı giderebilecek yağışların gelmesi olasılığı zayıf görünürken, Tarım Bakanı Vilsack, dün Başkan Barack Obama'yla bu konudaki kaygılar üzerinde bir görüşme yaptı.

Haziran ayı sonuna dek ABD'nin ana bölgesinin yüzde 55'inde orta düzeyden aşırıya dek uzanan bir kuraklık yaşandığı belirtildi. Kuraklık özellikle mısır ve soya fasulyesi gibi ürünleri etkiledi; birçok eyalette de yangınlar çıktı.

Vilsack dün düzenlediği basın toplantısında, yaşanan kuraklığın 1988'deki kadar büyük olmadığını ama bu yıl daha geniş bir alanın kuraklıktan etkilendiğini belirtti.

Tom Vilsack, Amerikan Tarım Bakanlığının 8 eyalette 39 bölgenin daha "doğal felaket bölgesi" ilan edildiğini açıkladı. Böylece bu bölgelerdeki çiftçiler ucuz faizle acil durum kredisi alabilecek.

ABD'nin 29 eyaletinde 1300 dolayında bölge, bu yıl felaket alanı kapsamına alındı. Missouri, Iowa, Illinois, Minnesota'nın güneyi, Nebraska ve South Dakota'da hava sıcaklığının 37 dereceye ulaşması bekleniyor. Hafta sonuna doğru Ohio, Kentucky ve Indiana'nın doğusunda bir miktar yağmur bekleniyor.

Amerikan Ulusal İklim Verileri Merkezi, bu yıl, 1956'dan bu yanaki en yaygın kuraklığın yaşandığını bildirdi.

Vilsack, kimi tarım ürünlerinin fiyatlarının artmasının beklendiğini ama tüketicilerin bunun etkilerini hemen yaşamayacaklarını söyledi. Bakan, önümüzdeki aylarda görülebilecek zamlı fiyatlara karşı ihtiyatlı olunmasını istedi.

Pazartesi günü, ABD'de yayımlanan haftalık raporda, mısır ürününün sadece yüzde 31'inin, soya fasulyesinin de sadece yüzde 34'ünün "iyi ya da mükemmel nitelik" taşıdığı bildirildi.

Dünya Bankası kuraklığın mısır ve soya fasulyesi üzerindeki etkileri konusunda kaygı duymak için henüz erken olduğunu, ama durumun inceleme altında tutulacağını bildirdi.
Bbc Türkçe

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52