“Ateşbaz-ı Veli Mutfak Ödülleri” sahiplerini buldu

Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından bu yıl ilki düzenlenen adını ateşle oynayan anlamına gelen Mevlana’nın aşçısından alan “Ateşbaz-ı Veli Mutfak Ödülleri”, Mis Group sponsorluğunda gerçekleşen özel gecede sahiplerini buldu.

“Ateşbaz-ı Veli Mutfak Ödülleri” sahiplerini buldu
Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından bu yıl ilki düzenlenen adını ateşle oynayan anlamına gelen Mevlana’nın aşçısından alan “Ateşbaz-ı Veli Mutfak Ödülleri”, Mis Group sponsorluğunda gerçekleşen özel gecede sahiplerini buldu.

İstinye Meyyali Türk Mutfağı’nda Türk mutfağının çok özel lezzetlerinin yer aldığı kokteyl prolonge ile başlayan organizasyona mutfak sektörünün önde gelen isimleri ve cemiyet dünyasından çok sayıda konuk ilgi gösterdi.

Ödül töreni, dernek tarafından tüm kategorilerde ödüle aday gösterilen 21 kişi ve kuruma teşekkür plaketlerinin sunulmasıyla başladı. Anadolu Halk Mutfağı Derneği’ nin, Türk mutfak dünyasına katkı verici, seçkin örnekler sunan işletmeler, mutfak endüstrisi şirketleri, sivil toplum kuruluşları, Türk mutfağının büyümesi ve güçlenmesi adına çaba sarf eden araştırmacı, akademisyen, yazarlar ve medya kuruluşları kategorilerinde aday gösterdiği isimler arasından, seçici kurulun oylarıyla  7 kategoride ödül verildi.

Elif Korkmazel’in sunumu ile gerçekleşen Ödül Töreni’nde, Çankırı Kırşehir Havzasından çıkarılan kristal külçe tuzdan dizayn edilen özel tasarım ödüller dereceye girenler tarafından büyük beğeni topladı. 

Meyyali’nin ünlü genç sefi Mussin Ertürk’ün bahçede pişirdiği İskilip Pilavı ile konuklar bir lezzet şöleni yaşadılar.
Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, açılış konuşmasında, adını, ateşle oynayan anlamına gelen ve Mevlana’nın ünlü aşçısı olan “Ateşbaz-ı Veli”den alan bu etkinliğin, öncelikle çağdaş Türk mutfağının ülkemizde ve yurt dışında tanıtımına ve gelişmesine katkıları bulunan kişi ve kuruluşlara dernek olarak şükranlarını sunmayı ve bu girişimleri özendirmeyi amaçladığını belirtti.

Şahin konuşmasında, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Anadolu'nun her köşesinde her gün bu duruşu gösteren binlerce insanın varlığına inanıyor. Bilmelisiniz ki Anadolu Halk Mutfağı Derneği sadece size ait olan değerlere saygı istiyor.   Biz büyük bir aileyiz. Zengin bir aile... Anadolu kültürünün ortak değerleriyle kenetlenmiş çok büyük bir aileyiz. Bir kez daha yapılan işe emeğe saygı duyarak ve mümkünse katkı koyarak,  iyiye, güzele ve başarıya sahip çıkıp, geleceğimizi kurgulamalıyız” diyerek, her biri kendi konusunda çok yetkin bir seçici kurulla işbirliği yaptıklarını ve 7 kategoride ödül verilecek olmasına karşın, aday olan tüm isimlerin aslında bu ödülü hak ettiğini vurguladı.

Mis Group Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Turan ise konuşmasında, “bütün gücünü ve kazancını bu topraklardan alan grubumuz, yine bu toprakların yüz yıllardır süre gelen değerlerinin gelecek nesillere geliştirilerek aktarılmasında toplumsal ve sosyal sorumluluğu gereği bu girişime destek vermiştir. Birçok alanda olduğu gibi yeme içme ve beslenme alışkanlıklarımızın giderek yabancılaştığını görüyoruz. Bu topraklarda asırlardır birbirini etkileyerek ve zenginleştirerek üretilen mutfak kültürümüzü yeni nesillere aktarmayı misyon edindik” diyerek, Mis Group ve Meyyali olarak böylesi önemli bir etkinlik içinde yer almaktan duydukları mutluluğu dile getirdi.  

Geceye ünlü isimler katıldı

İstanbul Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Sarıyer İlçe Emniyet Müdürü Rıdvan Günaydın, Japonya Başkonsolosluğu’ndan Mitsuru Horiguchi, Bilgi Üniversitesi Kurucularından araştırmacı yazar Halit Kakınç, Mutfak Dostları Derneği Yöneticisi Zeynep Kakınç, mutfak kültürümüze katkılarıyla bilinen araştırmacı, gurme ve duayen Turgut Kut gibi önemli isimlerin katıldığı geceye ekranlardan tanıdığımız ve sevilen birçok sanatçı da destek verdi. 

Organizasyonun Seçici Kurulu 18 önemli isimden oluştu.

1.            Ahmet Barut                     TÜROFED Başkanı
2.            Başaran Ulusoy               TÜRSAB Başkanı
3.            Cevat Turan                       Mis Gurup Yönetim Kurulu Başkanı
4.            Ceyda Erem                       CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı
5.            Faruk Eczacıbaşı               Yönetici
6.            Fikret Ercan                       Gazeteci
7.            Halit Kakınç                       Gazeteci / Yazar 
8.            Hüseyin Ceylan                 Executive Şef /  Restoran
9.            Kemal Kadakal                  Türkiye Lokantacılar Federasyonu Bşk.
10.          M. Adnan Şahin                Anadolu Halk Mutfağı Dernek Başkanı
11.          Mehmet Soykan                Executive Şef / Otel
12.          Mehmet Yaşin                   Araştırmacı / Gazeteci / Yazar 
13.          Murat Çelikkan                Gazeteci 
14.          Osman Gençer                 Gazeteci
15.          Osman Serim                    Araştırmacı / Yazar / Türk Mutfağı Danışmanı
16.          Timur Bayındır                  TÜROB Başkanı
17.          Tülin Ersöz                         İstanbul Turizm Atölyesi Başkanı
18.          Uğur Atalay                       TUSİD Başkanı

2010 Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü ödüllerinin sahipleri;

Araştırma, İnceleme ve Kitap dalında; Esnaf Lokantalar adlı kitabı ile yemek kitapları Oscar’ı kabul edilen Gourmand World Cookbook Awards’da dünya ikinciliği ödülünü almış olan Sevim Gökyıldız,
İşletme dalında; Menü içeriği ile tüm yabancı ülke protokol misafirlerinin ağırlandığı bir mekan olarak bilinen Feriye Lokantası ve Çırağan Otel’de faaliyet gösteren TUĞRA Restoran ile Vedat Başaran,
Mutfak Endüstrisi Firma dalında; ülkemizde endüstriyel mutfak ekipmanları anlamında önemli bir bir yeri bulunan Öztiryakiler firması ve Tahsin Öztiryaki adına Dilek Öztiryaki,
Gıda Üretim Firması dalında; yüzyıllara dayanan baklavanın sahiplenilmesine, geliştirilmesine, uluslar arası bilinirliğine çok önemli katkılar veren Karaköy Güllüoğlu ile Nadir Güllü,

Mutfak Hizmet Sektörü dalında; Anadolu’nun yedi bölgesinin öne çıkan mutfaklarını turistlerin ülkemizde ilk ayak bastıkları alan olan hava meydanlarında, işledikleri temalı yemekler ile örnek çalışmalar sunan BTA Caterings  adına Saadettin Cesur, 
Yazılı ve Görsel Medya dalında ödülü, mutfak dünyasındaki bilgi transferine dönük çalışmalar yanında ülkemizde konusunda en önemli organizasyon olan “Osmanlı Saray Yemekleri Yarışması” moderatörlüğünü yürüten Food in Life Dergisi, Gökmen Sözen,
Sivil Toplum Kuruluşu dalında Kuruluş amaçları doğrultusunda yaptıkları çalışmaların yanında ülkemizin beklide en önemli sorunu olan standart ve tescil gibi sorunlarına çözüm olabilecek “COĞRAFİK İŞARETLEME” ve “APELASYON”  konularında çok önemli çalışmalar yürüten Mutfak Dostları Derneği adına Dernek Başkanı Ahmet Örs  olarak açıklandı.
Tuğrul ŞAVKAY Emek ve Onur Ödülü ise, Türk mutfak kültürümüze katkılarıyla bilinen araştırmacı, gurme ve duayen Günay Kut ve Turgut Kut çiftine verildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52