İş Bankası Yayınları’ndan Bursa Mutfağı

Şef Ömür Akkor’un, beş yıl önce Bursa’yı karış karış gezerek şehrin zengin yemek kültürüne ait unutulmuş lezzetlerini keşfettiği araştırmasıyla ortaya çıkan “Bursa Mutfağı” kitabı birbirinden özel asırlık tarifleri okuyucuyla buluşturuyor.

İş Bankası Yayınları’ndan Bursa Mutfağı
Şef Ömür Akkor’un, beş yıl önce Bursa’yı karış karış gezerek şehrin zengin yemek kültürüne ait unutulmuş lezzetlerini keşfettiği araştırmasıyla ortaya çıkan “Bursa Mutfağı” kitabı birbirinden özel asırlık tarifleri okuyucuyla buluşturuyor. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlanan kitap, aynı zamanda yemek kitaplarının Nobel’i olarak bilinen “Gourmand World Cookbook Awards”ta yerel mutfak kategorisinde 2009’un en iyi kitabı seçildi…

Bursa’da “yemek kültürü” yüzyıllardır önemli bir yere sahip. Şehrin İstanbul’a yakınlığı, bir geçiş noktasında yer alıyor olması, limanının bulunması, verimli topraklara sahip olması, yüzyıllardan beri Türklerin ve farklı kültürlerin bir arada bu topraklarda yaşaması, etkin bir yemek kültürünün oluşmasını sağlamış. Bursa’ya gelen her kültür, mutfağını da yanında taşımış ve buradaki tariflerle de gelişerek zaman içerisinde bambaşka, tamamen kendine has bir Bursa mutfağı oluşmuş. Ancak bu zengin yemek kültürü hep kulaktan kulağa dolaşmış, yazılı bir kayıt hiç tutulmamış. Bu kitap unutulmuş Bursa mutfağının detaylı olarak anlatıldığı, yemeklerin uygulanarak fotoğraflandığı ilk kitap olma özelliğine sahip…

DETAYLI VE TİTİZ BİR ÇALIŞMA

Bursa’nın zengin yemek kültürünü keşfetmek üzere beş yıl önce şehri karış karış gezerek detaylı ve titiz bir araştırma yapan Şef Ömür Akkor, Bursa yemek kültürünün uzun yıllar içinde ağır ağır oluştuğuna ancak son yüzyılda çok hızlı bir şekilde unutulduğuna dikkat çekiyor. Unutulmaya yüz tutmuş yemeklerin izini köylerde, kasabalarda bulan Akkor araştırmanın sonunda ortaya çıkan sonuçtan oldukça mutlu… Akkor, bu önemli çalışmayla ilgili şunları ifade ediyor:

“Dört yıl uğraştıktan sonra tatları damağıma çakılan, dillere destan olacak, hatıralardan çıkarıp soframa yerleştirdiğim, baş köşeme oturttuğum muhteşem bir mutfak, tüm nezaketi ve alınganlığıyla karşımdaydı. Kimileri asırlardır yapılmamış, kimileri artık iyice unutulmaya yüz tutmuş ama hepsi de mağrur, yaklaşık yüz kırk tarifim olmuştu. Sadece tarifleri değil; düğünlerde, kınalarda, cenazelerde, hangi ritüellerle sunulduğu da ortaya çıkmıştı yıllar sonra. Bu tariflerin sadece mutfağımızı değil kültürümüzü de oluşturduğu apaçık ortadaydı.”

KİTAPTA NELER VAR?

Kitabın ilk bölümünde “Seyahatnamelerde Bursa Mutfağı”, “Bursa Sosyal Yaşamında Yemek Ritüelleri”, “Bursa Mutfak Kültürünün Osmanlı Saray Mutfağına ve Şehre Etkileri” ve “Osmanlı Mevzuatında Bursa Mutfağı (Kanunname-i İhtisab-ı Bursa)” başlıkları altında Bursa mutfağı kültürü ile ilgili tarihi bilgilere yer veriliyor. İkinci bölümde ise birbirinden leziz ve otantik Bursa yemekleri fotoğraflarla anlatılıyor. Kitapta yer alan 140 tarifin 120’sinin ilk kez yemek literatürüne girmiş olması ise kitabın değerini bir kat daha artırıyor. Bu bölümün başlıkları ise “Çorbalar”, “Pilavlar ve Bakliyat Yemekleri”, “Sebze Yemekleri”, “Hamur İşleri”, “Et Yemekleri”, “Tatlılar” ve “Tarifi Olmayan Yemekler.”

Yemek kitaplarının Nobel’ini kazandı

“Bursa Mutfağı” kitabı, dünyanın en prestijli yemek kitabı yarışması “Gourmand World Cookbook Awards”un yerel mutfak kategorisinde 2009’un en iyi kitabı seçildi.

Şef Ömür Akkor’un, kaleme aldığı ve İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlanan “Bursa Yemekleri” kitabı, dünyanın en prestijli yemek kitabı yarışması “Gourmand World Cookbook Awards”un yerel mutfak kategorisinde 2009’un en iyi kitabı seçildi. Hamur işlerinden sebze yemeklerine, et yemeklerinden tatlılara zengin ve otantik bir içeriğe yer verilen kitapta, 140 tarifin 120’si ilk kez yemek literatürüne girdi.

Yemek kitaplarının Nobel’i olarak bilinen “Gourmand World Cookbook Awards”a 136 ülkeden yaklaşık 5 bin kitap başvurdu. “Bursa Mutfağı” ilk 20’ye kalarak “2009’un En İyi Yemek Kitabı” finalisti olurken yerel mutfak kategorisinde ise 2009’un en iyi kitabı seçildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52