Süt kırık riskini azaltıyor

Osteoporosis International’da yayınlanan bir çalışmanın sonuçları, beslenmede kalsiyum alımının arttırılmasının 50’li yaşlarda kalça kırık/çıkıklarını önlemeye yardımcı olduğunu gösterdi.

Süt kırık riskini azaltıyor
Cenevre Üniversitesi Hastanelerinde Kemik Hastalığı Bölümü Başkanı Professor René Rizzoli ve arkadaşları tarafından yürütülen çalışmada, süt ürünlerinden alınan kalsiyum miktarının arttırılmasının osteoporotik kırık riskleri üzerindeki potansiyel etkileri incelendi. Araştırmacılar elde ettikleri sonuçların osteoporotik kırıkların yol açtığı maliyetlerin azaltması açısından da önemini vurguladılar.

Araştırmacılar yaptıkları Nüfusa İlişkin Fraksiyon ölçümü ile düşük kalsiyum alımı sonucu oluşan kalça kırıklarının oranı ile kalsiyum alımı arttırılarak önlenebilecek kalça çıkıklarının oranını belirlediler. Süt ürünleri alımı ile önlenebilecek kalça kırık/çıkıklarının sayısı ile kalça kırık/çıkıkları için sağlık hizmetleri maliyetleri ve süt ürünlerinin maliyetlerinin yanı sıra düşük kalsiyum alımı yüzünden oluşan kalça kırıklarının neden olduğu sakat geçirilen yılların hesaplandığı bir model oluşturdular.

Hollanda, Fransa ve İsveç’te süt ürünlerinin farklı düzeylerde tüketimine ilişkin ayrı analizler  yapıldı. Araştırmacılar, osteoporoz oluşumunda etkili olan yaşam tarzı, sağlık durumu ve kalitesi, iklim, genetik yatkınlık gibi faktörlerin ve tedavi yolları ile süt ürünlerinin maliyetlerinin ülkeler arasında farklılık gösterdiğini belirttiler. Kemik yoğunluğun azalması ve osteoporoz riskinin artmasının alınan kalsiyum miktarının azlığıyla ilişkili olduğunu vurguladılar. Özellikle orta yaş ve yaşlı, 50 yaş ve üstünü kapsayan çalışma, yeterli veri bulunmaması sebebiyle diğer osteoporotik kırıkları içermiyor.

Rizzoli,  “Gıdaların sağlık üzerine etkileri tanımlanmış olmasına rağmen, genel nüfus üzerinde sağlık-ekonomik etkilerinin değerlendirilmesine yönelik kabul edilmiş ve kanıtlanmış metodolojiler bulunmamaktadır. Çalışmamızda günlük alınan kalsiyum miktarının artması ile oluşan maliyetler göz ardı edilmiştir, yaşlı nüfus üzerindeki mevcut rakamlar kullanılırken, genç nesil için uzun vadeli etkiler incelenmemiştir.” dedi.

Süt ürünleri tüketiminin arttırılmasıyla potansiyel olarak önlenebilecek kalça kırık/çıkıklarının yıllık sayısının en fazla olduğu ülke Fransa (2.023) olurken, bunu İsveç (455) ve Hollanda(132) takip ediyor. Sakat geçirilen yaşam yılı kayıpları Fransa için 6.263, İsveç için 1.246 ve Hollanda için 374 ve bunların önlenebilir maliyetleri sırasıyla 129 milyon Euro, 34 milyon Euro ve  6 milyon Euro  olarak belirlendi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52