Sütün faydası ömür boyu sürüyor

Bir araştırmaya göre çocukluk çağında süt içme alışkanlığına sahip olan çocuklar bunun faydasını ömür boyu görebiliyor.

Sütün faydası ömür boyu sürüyor
Yapılan yeni bir araştırmaya göre çocukluk çağında süt içme alışkanlığına sahip olan çocuklar bunun faydasını ömür boyu görebiliyor, hatta ileri yaşlarda fiziksel yetenek ve dengenin daha iyi olmasında etkili oluyor.

Age&Aging dergisinde yayınlanan çalışmayla çocuklukta tüketilen günde yaklaşık bir bardak sütün, yürüme zamanının % 5 daha hızlı olması ve ileri yaşlarda oluşabilecek denge problemlerinin % 25 daha az oluşmasıyla bağlantılı olduğu bulundu. Araştırmacılar, 2030 yılında iki kat artarak 70 milyonun üzerine çıkacak olan 65 yaş üzeri yetişkinlerde çocukluk çağında alınan sütün fiziksel aktivite üzerine yararı olacağını söylediler.

İngiliz araştırma ekibi yaşları 62 ila 86 arasında değişen 1500 erkeğin çocukluktaki yemek alışkanlıklarına ulaşmak için iki büyük çalışmadan alınan diyet datalarını kullandı. Çalışmada mevcut performans ve mobilite üzerine süt, protein, kalsiyum ve yağ alımının etkisi ölçüldü. Yaşlı katılımcılara yürüme, enerji ve denge testleri gibi bir dizi testler uygulandı. Çocukluk çağında alınan kalsiyum, protein ve sütün ileri yaşlarda mobilite üzerine avantajları olduğu görüldü. Araştırmacılar ayrıca çocukluğunda süt içme alışkanlığına sahip olan kişilerin ileri yaşlarda da süt içmeye devam ettiğini buldular ve bunun ömür boyu sağlıklı alışkanlıklar kurulması üzerine yararları olduğunu vurguladılar.

Daha önce yapılan çalışmalarda sütün kemik yapısına olan faydalarının bulunduğu ancak bu çalışmayla süt tüketiminin özellikle fiziksel performans üzerine ömür boyu süren yararlarının ortaya koyulduğu ifade edildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52