Çin'in gıda skandalları bitmiyor!

Çin’de gün geçmiyor ki bir gıda skandalı daha yaşanmasın. Ama son skandal Çin standartlarına göre bile mide bulandırıcı diyebiliriz.

Çin'in gıda skandalları bitmiyor!

Yüzlerce kişi kuzu eti yerine fare ya da sıçan etini piyasaya sürmekten tutuklandı. Özellikle ucuz restoranlarda yemek yediğinizde gerçekte sipariş etmediğiniz bir şeyi yemiş olabileceğiniz hissine kapılabilirsiniz.

Çin’de gıda kalitesi düşerken daha fazla gıda tüketilmesi de ironik. Çinlilerin bugüne kadar duymaya alışkın olmadıkları obezite, yeni bir sorun haline geldi.

Kırsal alanlardan şehirlere doğru başlayan, insanlık tarihinin son zamanlarda yaşadığı en büyük göç dalgası, ülkenin ekonomik büyümesini gözle görülür bir oranda körükledi.

Ancak artan nüfusla birlikte gıda sorunu da başladı. Çin’in kentsel nüfusu için son yıllarda çiftliklerden fabrikalara, geniş bir gıda tedarik zinciri oluştu.

Üstelik bu zincir tamamiyle kanuna aykırı ve kirli.

Liderlere özel çiftlik
Çiftçilerin sebzeleri aşırı tarım ilacına boğması , işletmelerin sığırları steroid ile şişirmesi, yetkililerin ise kendi paylarını alıp sürece seyirci kalması gıda güvenliğindeki tehlikeyi onaylıyor.

Benzer ve hatta ülke genelini çarpıcı bir oranda etkileyen bir skandal da 2008’de yaşanmıştı. Yüzbinlerce bebek zehirli bebek maması nedeniyle hastalanmış, bir çoğu da ölmüştü. Yetkililer, Pekin Olimpiyatları öncesi bu tip kötü haberlerin ortaya çıkmaması için olayı ört bas etmişlerdi.

Bu skandalın ardından yetkililer gıda tedarik zincirini düzenlemek için daha sıkı denetimler yapacaklarına söz verdi. Hatta bazı vakalarda ölüm cezasını yürürlüğe koydular.

Yine de düzenlemelerin ve denetimleri zayıf kalması nedeniyle insanlar hâlâ her öğün öncesi tabaklarına bakıp, ülkelerinin korkunç gıda skandalı sicilini düşünmeden edemiyorlar.

Çin’in liderlerinin bile ne yedikleri hakkında aşırı titiz davranmaları bu sorunun ne kadar önemli bir boyuta ulaştığını kesinleştiriyor.

Nitekim bir Çin gazetesi balık, domuz ve kümes hayvanlarının dikkatlice yetiştirildiği özel bir çiftliğin sadece ülkenin liderlerine satış yaptığını yazdı. Ancak haber internette çok uzun süre kalmadı.

Kendileri başka yerden yeseler bile yetkililer halkın öfkesini dindirmek için acil bir çözüm bulmaları gerektiğini biliyor.

Çin’deki hava kirliliği gibi bu sorun da göz ardı edilemeyecek hale geldi.
Bbc Türkçe

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52