Besin Profilleri yeniden AB gündeminde

AB, Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği kapsamında besin profillerine ilişkin hükmü yeniden gündemine alıyor.

Besin Profilleri yeniden AB gündeminde
EAS (Avrupa Danışmanlık Hizmetleri) Sağlık ve Beslenme Politikası Global Direktörü Miguel da Silva, Avrupa Komisyonu'nun belirli gıdalarla ilgili beyanları kısıtlamak üzere besin profili sistemi oluşturmak için yürüttüğü çalışmaların 2013 yılında Komisyonun konuyla ilgili ikinci teklifi sunmasıyla birlikte tekrar gündeme geleceğini söyledi. Komisyon'un besin profilleri için 2013 yılında ikinci bir öneri sunmaya hazırlanmasıyla ilgili olarak yeni teklifin, 2009 yılında güçlü iç ve dış muhalefetle ilk teklifin geri çekilmesine neden olan tüm konulardaki eleştirileri giderip gidermediğini, sağlam bilimsel çözümler sunup sunmadığını merak ettiğini söyledi.
AB Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği kapsamında besin profillerine ilişkin hüküm gereği Avrupa Komisyonu, "sağlıksız" olduğu düşünülen ürünler için beslenme ve / veya sağlık beyanı yapılmasını kısıtlamak üzere Ocak 2009 itibariyle bir besin profili sistemi oluşturmak için teklif hazırlamıştı.
Da Silva "Besin profilleri geliştirme süreci bilimsel açıdan da karmaşık bir süreçtir. Teklifle ilgili 2008 ve 2009 yıllarında ilk taslaklar görüşe açıldığında Konsey, Parlamento ve Komisyon'da çok ciddi endişeler yaratmıştı ve tartışmalar giderek bilimsel olmaktan öte siyasi bir boyut kazanmıştı, "dedi.
"Önceki tekliflerde bu sistemin reklam ve satış kısıtlamaları, vergilendirme gibi uygulamalarda belirli gıdalar arasında ayrımcılık yapmak için kullanılabileceği endişeleri vardı. Şimdi, yıllar sonra sunulacak yeni teklifin aynı eleştirilere maruz kalıp kalmayacağını, AB'yi bir adım ileri taşıyıp taşımayacağını görmek ilginç olacak "diye bitirdi.
Gıdahattı

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52