Ispanağın bilinmeyen üç özelliği

Ispanakla ilgili yapılan araştırma ilginç sonuçları ortaya çıkardı. Ispanak yiyen insanlar şekerli yiyeceklere daha az ilgi duyuyor.

Ispanağın bilinmeyen üç özelliği
İsveç'teki Lund Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırması, ıspanağın yaprak zarlarındaki tilakoidin, lipid yağların sindirilmesini yavaşlattığını ve tokluk hormonunun salgılanmasını sağladığını gösterdi.

Bilim adamları araştırma boyunca bazı katılımcılara her sabah sulandırılmış ıspanak özü içirdi. Bunu içenlerin, gün içinde, içmeyenlerde daha fazla tokluk hissettiği, şekerli yiyeceklere daha az ilgi duyduğu, günde sadece 3 öğünle yetinebildiği görüldü.

Ancak araştırmaya imza atanlardan Charlotte Erlanson-Albertsson, iştahın kesilmesi için ıspanak yapraklarının yenmesinin yeterli olmadığını vurguladı.

Erlanson-Albertsson, ''Bedenimiz doğrudan taze ıspanağı ayrıştıramadığından, tilakoidin bitkinin hücrelerinden çıkması için ıspanağın öğütülmesi, süzülmesi ve santrifüjlenmesi gerekli'' dedi.

Normalde bağırsakların yeterince çalışmadığını belirten bilim adamı, özün iştah kesme mekanizması tam olarak belirlenemese de, tilakoidin bağırsakların çalışmasını hızlandırdığını ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2014, 14:02

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52