Vatandaşın gözünden 'gram' kaçmaz!

Birçok firma, ürünlerin gramlarını ufak ufak düşürerek 'çaktırmadan' zam yapıyor. Aynı ürünü aldığını zanneden tüketici, daha fazla ödeyip aldatılıyor.

Vatandaşın gözünden 'gram' kaçmaz!

Peynirden deterjana, çikolatadan yoğurda birçok ürünün gramıyla oynandığı ortaya çıktı. Yapılan 'hile', alışveriş yaparken ürünlerin gramına dikkat eden vatandaşın gözünden kaçmadı.

Firmalar, birçok üründe fiyatları değiştirmeyerek 'zam yapmıyor' görüntüsü veriyor. Ama ürünün gramı yavaş yavaş azaltılarak 'çaktırmadan' zam yapılıp; vatandaş aldatılıyor. Gram indirimleri kısa sürelerle yapıldığı için de birçok markanın eski ve yeni ürünleri raflarda yanyana durabiliyor.

İki ürünün gramına bakan vatandaş, farklı ağırlığa rağmen aynı fiyatı görünce tepki gösteriyor. Firmaların ürünlerde hafta hafta, gram gram yaptıkları indirimlerle, vatandaşın cebini hortumladığı belirlendi. Ürünün gramını düşürürken fiyatı aynı oranda indirmeyen firmalar, tüketicinin cebine gizlice el atmış oluyor.

KASADA TARTTIRIN
Gramaj oyunuyla ilgili firmaların hileleri bitmek bilmiyor. Kimi ürünün ise üzerinde yazan gramajdan daha az ağırlıkta olması da, hilenin bir başka boyutunu gözler önüne seriyor. 100 gramlık bir ürün aldığını sanan vatandaş, ürünü tarttırdığında firmaların oyunu gün yüzüne çıkıyor. Bu hile birçok üründe de vatandaşın karşısına çıkıyor. Uyanık firmalar, ürünün üzerinde yazan gramından daha azını tüketiciye sunarak, 'damlaya damlaya göl olur' mantığı ile kârlarını artırıyor.

ESKİ-YENİ FARKI AÇIK
Marketlerde dolaşırken eski ürünler ile yeni ürünlerin paketlerindeki gramları karşılaştırın. (1) İşte Takvim muhabirinin tespiti: Ülker'in çikolatası. Fiyatı aynı ama birkaç ayda 5 gram düşmüş. (2) Tadım ayçekirdeğinde de aynı durum var. manşet. at'ın tespitine göre; 66 gramdan başlayan 1 liralık ürün, 2 ay içinde önce 58, sonra 50 grama düşmüş. Fiyat yine 1 lira. (3) Aynı uyanıklığı Doritos da yapıyor. Firma ürününün gramını 1 ayda 148'den 144'e düşürerek aynı fiyattan satıyor. takvim.com.tr

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2014, 11:06

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52