Büyük mağazalar esnaf katliamı yapıyor

İTO Meclis Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, "10 yıldır büyük mağazalar üstümüze basıyor, esnaf katliamı yapıyorlar" dedi.

Büyük mağazalar esnaf katliamı yapıyor
Haber / Buğrahan Kırımlı

GIDAVİTRİNİ - İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 81 meslek komitesi, yılın ilk müşterek toplantısında sorunlarını anlattı ve çözüm önerilerini aradı.

İstanbul Ticaret Odası’nın 81 sektörü temsil eden meslek komiteleri, 19. Dönem 2. Müşterek Toplantısı’nda buluştu. Beyin fırtınasına dönüşen toplantıda tüccarın sorunları tartışıldı ve ‘ortak akıl’ ile çözüm arandı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, 19. dönem meclis ve komite üyelerinin İstanbul Ticaret Odası’nın 340 bin üyesini, İstanbul’un iş alemini temsil etmek üzere seçilmiş kişiler olduğunu hatırlattı. “İstanbul demek; tek başına milli gelirin yüzde 30’u, ülkenin vergi gelirinin ve dış ticaretinin yarısı demek. Sadece bu rakamlar bile İstanbul’u tek başına 17 AB ülkesinden daha zengin kılıyor” diyen Topçu, İstanbul’un hem Türkiye hem de dünya ekonomisi için önemine vurgu yaptı.

Türkiye’nin küresel krize rağmen ekonomideki başarılarına değinen Topçu, ihracatımızın Cumhuriyet tarihinde ilk kez 150 milyar doları aştığını ifade etti. 

Tüccar neden dinlenmiyor?
İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkan Yardımcısı, 9 No.lu Toptan Gıda ve Temizlik Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Ahmet Özer, "Yıllardır Çek Yasası’nı konuşuyoruz ama yalnızca konuşuyoruz. 10 yıldır büyük mağazalar üstümüze basıyor, esnaf katliamı yapıyorlar" dedi.

İstanbul Ticaret Odası’nın 81 sektörü temsil eden meslek komitelerinin, 19. Dönem 2. Müşterek Toplantısı’nda konuşan Ahmet Özer, "Bu kürsüden konuşan dostlarımızın söyledikleri çok doğru, fakat sadece bu kadar. Yıllardır Çek Yasası’nı konuşuyoruz ama yalnızca konuşuyoruz." ifadelerini kullandı.

1993’te İstanbul’a geldiğini ve o tarihten beri de piyasanın içinde olduğunu hatırlatan Özer, "O zaman 4 bin 250 müşteriye ürün pazarlarken, bugün bu rakam 350. O gün 21 elemanla piyasada çalışırken bugün çok daha az. Peki nedir Türk tüccarını bu kadar dinlenmez yapan? Herkes burada bir şeylerden şikayet ediyor. Nedir bunun sebebi? 575 kişinin bugün buraya gelmesi gerekirdi. 575 kişi seçilmek için deliler gibi koşturduk." şeklinde konuştu.

İTO Meclis Üyesi Ahmet Özer, şu bilgileri aktardı:
"10 yıldır büyük mağazalar üstümüze basıyor, esnaf katliamı yapıyorlar diye bu kürsüden bağırdım. Mal sattığım insanlar dükkanlarını kapatıp çoluk çocuklarını güvenlik memuru yaptılar, kendileri de yapıyorlar. Ayakkabıcılar, konfeksiyoncular sandılar ki bize gelmeyecek. Ama şimdi herkes, simitçi bile etkilendi. Simit dükkanı bile açıyorlar. 575 kişi seçilebilmek için birbirimizle yarışıyoruz ama yüzde 5’imiz bile yok burada. Bizi ne siyasiler dinler ne de biz dünyanın ikinci büyük odasıyız diye konuşabiliriz. Elbette ki para kazanıyoruz. Fakat biz siyasilere ve kanun koyuculara derdimizi anlatamadıktan sonra sivil toplum kuruluşlarını çalıştıramadıktan sonra, 575 kişi buraya derdimizi anlatmaya gelmedikten sonra bu iş olmaz. O zaman çıkıp ağlamayacağız. Oturup bekleyeceğiz."

Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2014, 10:43

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52