Tüketici kime güvenmiyor?

Ipsos KMG'nin 12 ildeki araştırması, halkın hangi sektöre güvenip güvenmediğini ortaya çıkardı. En çok gıda, market ve tekstile güvenilirken özel havayolları, vakıf üniversiteleri ile bankalar en az güvenilen meslek dalları oldu.

Tüketici kime güvenmiyor?
Türkiye'nin 'güven haritası' çizildi. Güvende gıda zirve yaparken en güvenilen ikinci sektör giyim oldu. Madencilik ise güvende de beğenide de listenin sonuna demir attı. Ipsos KMG Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından 12 ilde 800 kişi üzerinde yapılan çalışmaya göre katılımcıların yüzde 59'u gıda ve içecek sektörüne güvendiğini ifade ederken bunu, kişisel bakım ve temizlik yüzde 56 ile izledi. Zincir marketler ise yüzde 55 ile üçüncü sırada yer aldı.

MARKET GÜVEN VERDİ

Araştırmaya göre tüketiciler gündelik hayatlarında en çok satın aldıkları ve kullandıkları alanlara daha çok güven duyuyor. Ipsos KMG Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Genel Müdürü Tonguç Çoban, "Tüketiciye doğrudan hitap eden sektörlerin daha fazla itibar ve güvene sahip olduğu ortaya çıktı. Geçmişte gıdaya olan güvende yaşanan problemler açık ürünlerin satışının azalması ve perakendenin gelişimi ile artmışa benziyor.

Zincir marketlere olan güven de bu nedenle üçüncü sırada yer aldı. Sadece fiyat üzerinden değil, tüketici güvenliği ve sağlığı gibi hususlara da dikkat eden iletişim ve pazarlama faaliyetleri de bu sonuçlarda rol oynuyor" dedi.

MADENCİLİK SON SIRADA

En az güvenilen sektör yüzde 30 ile madencilik olurken toplumun yarısından daha azının güvendiği diğer sektörler arasında vakıf üniversiteleri ikinci sırada yer aldı. Bankacılık ve sigortacılık gibi finans sektörleriyle ilgili düşük beğeni ve güven oranı küresel finans krizine bağlayan Tonguç Çoban, özellikle Avrupa'da bankaların güvende son sırada kaların yer aldıklarını söyledi. Bankacılık ve sigortacılık yüzde 41 ile 50 barajının altında kalan sektörler oldu.

Gençler bilgisayar ve elektroniğe güveniyor

GENİŞ bir tüketici kitlesine hitap eden bilgisayar ve elektronik sektörleri de listenin üst sıralarında yer aldı. Burada gençlerin bu sektörlere olan güveni ve bu alanda genellikle uluslararası markaların bulunmasının da payı var. Beğenide ise telekomünikasyon yüzde 60, bilgisayar ve elektronik yüzde 58'lik bir orana ulaştı.

Otomotive güven var

DİĞER beğenilen ve güvenilen sektörler, Türkiye sanayisinin can damarı olan, istihdam ve ihracatta da öne çıkan, dayanıklı tüketim ve otomotiv sektörleri ile yatırımlarıyla öne çıkan telekomünikasyon ve ürünleri oldu. Otomotiv yüzde 53, turizm yüzde 52 ve ilaç sektörleri de yüzde 51'lik oran ulaştı. Ulaştırma ve taşımacılık yüzde 48 ile listenin alt sıralarında yer alırken özel sağlık kurumları yüzde 46, petrol ve akaryakıt yüzde 38, enerji yüzde 37 ve sivil havacılık da yüzde 36'lı rakamlara ulaştı.

Havacılık gelişiyor

ARAŞTIRMADA sivil havacılık hakkındaki verileri her ne kadar son yıllarda bu alanda çok ciddi gelişmeler olsa da, kamuoyunun kullanımının henüz sınırlı olduğu bir sektör olmasıyla açıklanıyor.

Barış Ergin - Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52