Türkiye “Akıllı Süt Tankı“ geliştirdi

Bilim adamlarımız, süt tanklarında ultraviyole uygulamasıyla yüzey alan sterilizasyonu gerçekleştiren dünyanın ilk "Akıllı Süt Tankı"nı ürettiler.

Türkiye “Akıllı Süt Tankı“ geliştirdi

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde (MAKÜ), süt tanklarında ultraviyole uygulamasıyla yüzey alan sterilizasyonu gerçekleştiren "Dünyanın İlk Akıllı Süt Tankı" isimli proje hayata geçirildi.

MAKÜ Veterinerlik Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özen Yurdakul, Burdurlu genç bir girişimcinin üniversiteye gelerek süt tankı konusunda bir fikrinden bahsettiğini anlattı.

Üniversitenin de bu fikir üzerinden proje çalışması başlattığını ifade eden Yurdakul, "Proje sonunda ortaya, bir saatlik süre içerisinde süt tankında 10 üzeri 6 düzeyinde mikroorganizmayı yok eden bir çalışma çıktı. Yaptığımız analizler de bunu doğruladı" dedi.

Sudan ve dezenfektan parasından tasarruf
Yurdakul, süt soğutma tanklarındaki temizlik aşamasının çiftçilerin en önemli sorunlarından biri olduğunu, son durulama suyundaki bakteri nedeniyle tanklarda etkin bir temizlik gerçekleşmediğini bildirdi.

Yaptıkları cihaz sayesinde süt tankının içinin steril hale geldiğini vurgulayan Yurdakul, "Tankın içinde hiçbir bakteri kalmıyor. Çiftçiler zamandan, elektrikten, sudan ve dezenfektan parasından kurtulmuş oluyor. Cihaz her türlü soğutma tankına takılabiliyor. İki tonluk üretim yapan çiftçi, tankına taktırdığı takdirde 2 ay içerisinde cihaz hem kendini amorti ediyor hem de süt kalitesinde artış oluyor" ifadesini kullandı. 

Yurdakul, adını "Süt Soğutma Tankı Sterilizasyon Cihazı" verdikleri cihaz için patent başvurusu yaptıklarını, projelerinin bildikleri kadarıyla dünyada ilk olduğunu kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2013, 13:35

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52