“Fast food“a karşı uzman uyarısı

Türk tüketicisinin fast-foodla değişen beslenme kültürünün özüne dönmesi için uzmanlar ev yemeği kültürünün yaygınlaştırılmasını öneriyor.

“Fast food“a karşı uzman uyarısı

Uzmanlar, Türk insanın fast-foodla değişen beslenme kültürünün özüne dönülmesi gerektiği ve ev yemeği kültürünün yeniden hızla yaygınlaştırılması uyarısında bulundular.

Mutfak kültürüyle dünyada marka olmayı başaran Türklerin son yıllarda özelikle öğle arasında tükettiği fast-food yiyeceklerle değişen yemek kültürü özüne dönüyor.

Dünyanın en zengin mutfaklarından Türk mutfağına ve yiyeceklerine ilgi, her geçen gün artıyor. İlgi sayesinde özellikle büyük şehirlerdeki sokak sayısında artışlar meydana geldi. Çalışanların öğle aralarında uğrak yeri haline gelen ev yemekleri sunan lokantalar, Türk mutfağının lezzetli yemeklerini müşterilerine sunuyor.

Türkiye'de obezite cerrahisinde yaptığı ameliyatlarla yüzlerce kişiyi zayıflatan Akdeniz Üniversitesi Genel Cerrahi Ünitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güner Öğünç, büyükşehirlerde ev yemekleri salonlarının hızla artmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Akdeniz, Ege gibi bölgelerde sebze ve meyve ağırlıklı yemekleri bulunduğunu, bu yemekleri öğleyin tüketmenin insana büyük yararları olduğuna dikkati çeken Öğünç, "Türk mutfağı beslenme açısından oldukça iyi. Çeşit çok fazla. Sağlıklı yaşam için fast-food yerine ev yemekleri tercih edilebilir" diye konuştu.

Hijyen ve hazırlanma şekilleri açısından uygun yerlerin tecih edilmesi gerektiğini vurgulayan Öğünç, "Çalışan kişiler fast-food türü beslenmede daha hızlı yemek yiyor.

Tüketilmesi gerçekten kolay olan bu ürünleri tercih etmek yerine ev yemekleri hazırlayan mutfaklar daha dengeli beslenmeyi sağlayabilir. Türk mutfağının sindirim açısından da fast-fooda göre büyük avantajları var" diye konuştu.

Öğünç, erişkin kişilerin iş hayatında rahat etmesi için bir tabakdan daha fazla yemeği tüketmemesi gerektiğini dile getirdi. Kola ve hazır meyve suyu gibi ürünlerin de çalışma hayatında metabolizmaya zarar verebileceğine dikkati çeken Öğünç, bu içeçekler yerine Türk mutfağının değişilmez tatlarından ayranı önerdiklerini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2013, 13:35

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52