Zeytin üreticisi "tanıtım ve destek" bekliyor

20 bin dekar alanda yaklaşık 2 bin 850 ton zeytin üreten Karamanlı çiftçiler, tanıtım ve pazar desteği istiyor...

Zeytin üreticisi
Mikroklima üretim alanlarında biri olan Karaman’da zeytin üreticileri destek bekliyor. 20 bin dekar alanda yaklaşık 2 bin 850 ton zeytin üreten çiftçiler, tanıtım sorunu ve yeterince destek alamamaları nedeniyle ürünlerini gerçek fiyatından satamamaktan şikayet ediyor.

Karasal iklimiyle bilinen Karaman'ın Göksu ve Taşeli havzalarındaki 20 bin dekar alanda zeytin üreten çiftçiler, ürünlerini tanıtamamak ve yeterince destek alamamaktan yakınıyor. Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Öztiryaki en büyük sorunun Karaman'da zeytin üretimi yapıldığının bilinmemesi olduğunu söyledi; “Biz bunun tüccarlar tarafından bilinmesini istiyoruz" dedi.
Öztiryaki, zeytin üreticilerini sevindirecek haberi de verdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının  mikroklima alanlarıyla ilgili yeni çalışmalarını anlattı. Bu çalışma ile mikroklima havza bölgeleri tekrar değerlendirilecek ve değerlendirme sonucunda zeytin üreticilerinin mağduriyeti önlenecek.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Öztiryaki, Karaman'ın bitkisel ürün çeşitliği yönünden zengin bir il olduğunu söyledi. Elma, armut, kavun, karpuz, tahıllar, antep fıstığı, nar ve zeytin gibi onlarca bitkisel ürünün Karaman'da yetişebildiğini ifade eden Öztiryaki, "Karaman denince Konya ile birlikte geniş ovalar akla gelebilir. Bunun böyle olmadığını bilmekte fayda var. Çünkü Karaman ilimizin 3'te 2'si dağlık köylerimizden oluşuyor. İlimizde 400 rakımla 1900 rakım arasında bitkisel ürünler yetişmektedir. Müdürlük olarak hazırtattığımız 'Bir köy bir ürün' haritasından da bu çeşitlilik açıkca görülebilir" diye konuştu.
Karaman'da, eğimli 20 bin dekar alanda zeytin yetiştiriciliği yapıldığını belirten Öztiryaki, "Zeytin üretimi Göksu ve Taşeli havzalarında yapılmaktadır. Taşeli havzasında Ermenek, Sarıveliler, Başyayla ilçelerimizle köyleri mevcuttur. Taşeli havzamız, tarım havzaları desteklemeleri açısından Göller bölgesinde bulunduğundan zeytin yetiştiricileri desteklemelerden faydalanabilmekte, zeytinyağı primi alabilmektedir. Ancak Göksu havsasında merkeze bağlı köylerimiz, Orta Anadolu tarım havzasında bulunduğu için zeytin yetiştiriciliği desteğinden faydalanamıyor. Göksu havzasında zeytin üretimi daha fazla. 20 bin dekar alanın 15 bin dekarı Göksu havzasındaki köylerde. Göksu havzasında üretim yapan çiftçilerimizin zeytin üretimi priminden faydalanabilmeleri üreticimiz için çok önemlidir" dedi.
Öztiryaki, Karaman'da yaklaşık 385 bin meyve veren zeytin ağacı bulunduğunu dile getirdi; "Çiftçilerimize 2005'ten bu yana İl Özel İdaresi desteğiyle 60 bin zeytin fidanı dağıtıldı. Bu önemli bir rakamdır. Bakanlığımızın yeni bir çalışması var. Mikroklima havza bölgeleri tekrar değerlendirilecek. Bu değerlendirme sonucunda zeytin üreticilerimizin magduriyeti önlenebilecek" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52