Elma pekmeziyle tüketimi artıracaklar

Elma üretiminin fazla olduğu illerin başında gelen Isparta, elmayı pekmez yaparak değerlendirme yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Elma pekmeziyle tüketimi artıracaklar
Türkiye'deki üretimin yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Isparta'da kilogramı 10 kuruşa kadar düşen elmanın katma değeri pekmezle yükselecek. Süleyman Demirel Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezinde elma pekmezi konusunda çalışmalar yapılıyor.

Elma üretiminin fazla olduğu illerin başında gelen Isparta, elmayı pekmez yaparak değerlendirme yolunda. Süleyman Demirel Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezinde elma pekmezi ile ilgili çalışmalar başladı.
Tarımsal Araştırma ve Uygulama  Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kelen, Isparta'nın elma üretiminde Türkiye'de önemli illerden biri olduğunu söyledi. Yılda ortalama 600 bin ton ile Isparta'nın Türkiye elma üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini karşıladığını anlatan Kelen, bu yıl elma üretiminin daha da artacağı yönünde beklenti olduğunu kaydetti.
Isparta'da birinci sınıf elmanın kilogramının 60 kuruştan, suluk elmanın ise 10 kuruştan satıldığına dikkati çeken Kelen, bunun çok düşük bir rakam olduğunu, çiftçinin maliyetini bile karşılamakta zorlandığını vurguladı. Bu nedenle merkez olarak elmanın katma değerini yükseltmek için bazı çalışmalar yaptıklarını ifade eden Kelen, "Hak ettiği değere kavuşturmak için elmaya ya yeni pazarlar bulmak ya da farklı ürünler çıkartmak zorundaydık. Elma sirkesi, elma cipsine ilave olarak elma pekmezi üretimi gerçekleştirdik. Bu şekilde Isparta ve Türkiye'ye alternatif elma işleme ve yeni ürün ortaya çıkarma gayreti içinde olduk. 10 kilogram elmadan 1 kilogram pekmez elde edilebileceğini gördük. 1 kilogram pekmezin 15 lira civarında olduğu düşünülürse elma pekmezi oldukça karlı bir ürün." dedi.
Kelen, elma pekmezinde seri üretime geçilmesi halinde bunun istihdam konusunda da il ekonomisi için kazanç olacağını sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52