"Yeşil altın"ı dolu vurdu!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ekonomisi için önem taşıyan Antep fıstığında dolu yağışları nedeniyle rekolte düşüşü bekleniyor.

Türkiye'nin önemli fıstık üretim merkezlerinden Gaziantep'te, dolu yağışları nedeniyle Antep fıstığı rekoltesinde düşüş beklendiği bildirildi. Gaziantep Ziraat Odası İl Koordinasyon Başkanı Sıddık Durmaz "İlimizdeki fıstık üretiminin bu yıl yüzde 50 civarında azalacağını tahmin ediyorum" dedi.

Ziraat Odası İl Koordinasyon Başkanı Sıddık Durmaz, geçtiğimiz günlerde etkili olan dolu yağışlarının fıstık bahçelerine zarar verdiğini söyledi.

Bahar döneminde etkili olan yağışın üretimi olumsuz etkilediğini ifade eden Durmaz, "Dolu yağışlarının etkili olduğu ilçe ve köylerde yaşayan ve sadece fıstık bahçelerinden elde ettikleri gelirle geçimini sağlayan çiftçilerimiz mağdur oldu" dedi.

Yağışlar nedeniyle kent merkezinin yanı sıra ilçe ve köylerdeki fıstık bahçelerinin yüzde 90'ının zarar gördüğünü vurgulayan Durmaz, "İlimizdeki fıstık üretiminin bu yıl yüzde 50 civarında azalacağını tahmin ediyorum" diye konuştu.

Zarar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirten Durmaz, mağdur olan çiftçilerin öncelikle borçlarının ertelenmesi gerektiğini kaydetti.

4 Bin Civarında Üretici Etkilendi
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Yılmaz da, Gaziantep'in Türkiye’nin fıstık ihtiyacının yüzde 40’ını karşıladığını bildirdi. Dolu yağışlarının "yeşil altın" olarak nitelendirilen fıstık rekoltesini olumsuz etkilediğini dile getiren Yılmaz, yaklaşık 4 bin civarında üreticinin yağışlardan olumsuz etkilendiğini tahmin ettiklerini belirtti.

Konuyla ilgili olarak tespit çalışmalarının sürdüğünü ifade eden İbrahim Yılmaz “Tarım sigortası yaptıran çiftçilerimizin zararları buradan karşılanacak. Olmayanları ise bakanlığımıza bildireceğiz. Bu konudaki çalışmaları 15 güne tamamlamayı planlıyoruz." dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52