Kalp krizine karşı 1 şişe maden suyu

Günde bir veya iki adet maden suyu içilmesi halinde, maden suyunun içinde bulunan magnezyumun kalbin ve damarların çalışmasını düzenleyeceği belirtildi.

Kalp krizine karşı 1 şişe maden suyu

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Beşoğul, kalp krizi anında magnezyumun damar yoluyla verilmesinin kalp hasarını azalttığını söyledi. Günde bir veya iki adet maden suyu içilmesi halinde, maden suyunun içinde bulunan magnezyumun kalbin ve damarların çalışmasını düzenleyeceğini vurgulayan Beşoğul, "Kalp damarlarında hiçbir tıkanıklık olmayan genç sporcuların veya normal insanların sauna, Fin hamamı gibi aşırı terleme sonucu ani kalp krizi geçirmesinin nedeni; magnezyum elektrolitinin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Sauna sonrası maden suyu içilmesi bu nedenle önerilir." dedi.

Kalbin bir çizgili kas kitlesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yavuz Beşoğul, "Kalbimiz bir çizgili kas kitlesidir. Tıpkı kol, bacak, göğüs kaslarımız gibi çalışmak için de potasyum, sodyum, magnezyum gibi bazı elektrolitlere ihtiyaç duyar. Potasyum, sodyum, magnezyum gibi elektrolitler kalp kası hücreleri içinde ve kan damarları içinde mevcuttur. Kalbin çalışması sırasında ihtiyaç olduğunda da damarlarda dolaşan kandan hücre içine alınır. Magnezyum öyle sistematik işler ki kalpte düzenli bir ritim oluşmasını sağlar. Kandaki seviyesinin azalması veya eksikliği bu ritmi bozar. Bu bozulma sonucunda kalpte aşırı hızlanma ve akabinde kalp durması şeklinde sonuçlanabilir." diye konuştu.

Bu elektrolitlerden magnezyum elektrolitinin eksikliğinin kalp krizini tetiklediğini anlatan Prof. Dr. Yavuz Beşoğul şunları söyledi: "Sporcularda, şeker hastalarında, yaşlılarda, besin eksikliği olanlarda ve hepsinden önemlisi de kalp hastalarında özellikle de kalp ameliyatı olmuş hastalarda kan serumu düzeyi düşük olabilir. Örneğin kalp damarlarında hiçbir tıkanıklık olmayan genç sporcuların veya normal insanların sauna, Fin hamamı gibi aşırı terleme sonucu ani kalp krizi geçirmesi magnezyum elektrolitinin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Sauna sonrası maden suyu içilmesi bu nedenle önerilir."

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof . Dr. Yavuz Beşoğul şöyle devam etti:
''Bir bilimadamı olarak yaptığımız ve uluslararası bilimsel dergilerde yayımlanmış olan çalışmalarımızda kalp ameliyatlarında bile magnezyum verilmesiyle kalbin kendiliğinden çalışmasının sağlandığını ortaya koymuştuk. Yurtdışında yapılmış olan başka bilimsel çalışmalarda göstermiştir ki magnezyumun kalp krizi anında damar yoluyla verilmesi kalp hasarını azaltmaktadır. Ayrıca kanın pıhtılaşma oranını azaltması, depresyonu azaltıcı etkisi, yorgunluk ve halsizliği azaltması diğer önemli faydalarıdır. Böylesine önemli bir elementi besinlerle almaktayız. Fakat beslenme bozukluğu veya şeker hastalığı olanlarda belli periyodlarda kan magnezyum düzeyine baktırmak elzemdir. Beslenme bozukluğu olmayanların ise günde bir veya iki adet maden suyu içmesi bu açıdan tedbir sağlar. Tansiyon yüksekliği yapabileceğini düşünenlerin aksine tansiyon ilacı kullananlarda bile sıkıntı yaratmamaktadır. Kalp yetmezliği yoksa kalbin ve damarların çalışmasını düzenleyeceğinden dolayı zarar yerine fayda sağlar. Kalp yetmezliği olanlarda ritmin düzeni için damardan serumla magnezyumu verilmektedir. Koçların sporcularına ve çalıştırdıkları gençlere magnezyum içeren çiğneme tabletleri vermelerinin nedeni budur. Bütün bunların yanı sıra her gün yenen bir avuç badem, çiğ olmak şartıyla fındık eksik olan magnezyumun yerine konulması açısından önemlidir."
trthaber.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52