İşte fındığın çiftçiye maliyeti

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, son günlerin tartışmalı konusu fındık hakkında konuştu. Sarıkahraman fındığın maliyetini de açıkladı.

İşte fındığın çiftçiye maliyeti

Genel merkezin isteği doğrultusunda Ordu bölgesinden 18 ziraat odası kendi bölgesinde fındığın maliyetine ilişkin hesap çıkardı. Sonuçlar merkezde toplanarak ortalama maliyetin bir kilogramda 4 lira 84 kuruş olduğu sonucuna varıldı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, bir dönüm araziden ortalama 71 kg. fındık alındığının varsayıldığını ve maliyetinin 344 lira 23 kuruş olarak hesaplandığını belirterek bir kilogram fındığın maliyetininse ortalama 4 lira 84 kuruş olduğunu kaydetti. Sarıkahraman açıklamasında, "Maliyet raporuyla ilgili bir çalışmamız oldu. Bu çalışma genel merkezin isteği doğrultusunda yapıldı. Bu çalışmayı ilk olarak Ordu'daki tüm odalar kendi bölgesinde yaptı ve daha sonra fiyat konusunda bir noktada buluşuldu. Rapora göre bir dönüm araziden ortalama 71 kg. fındık alındığı varsayılıyor. 71 kg. fındığın maliyetiyse 344 lira 23 kuruş. Bu sonuç bir kilo olarak hesaplandığındaysa 4.84 TL gibi bir rakam ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu.

Fındığın maliyeti hesaplanırken nelerin dikkate alındığını da belirten Sarıkahraman, "Fındığın maliyeti hesaplanırken belirli konular göz önüne alındı. Bunları kalem kalem söylemek gerekirse yetiştirme, budama, gübreleme, çiftlik gübresi, fosfor gübresi, azotlu gübre, gübreleme işçiliği, kireç uygulama ve işçiliği, dip çapalama, zirai mücadele giderleri ve işçiliği, yetiştirme masrafı ve faizi, hasat masrafları, fındık toplama işçiliği, harmana taşıma işçiliği, harmanlama masrafı ve pazarlama gibi masraflar bulunmakta. Bütün bunların yanında arkadaşlarımız bir de yan gelirleri hesap etmişler. Mesela fındığın odun geliri var. Ot geliri var; yani bahçe içerisinde büyüyen otlar kesilip hayvanlara yediriliyor. Bunlar yan gelir olarak hesaplanmış ve maliyetten düşülmüş. Yine aynı şekilde devletin verdiği destekler de yan gelir olarak kabul edilmiş ve masraflardan düşülmüş" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52