Yer fıstığı hasadı umutlu başladı

Osmaniye'de, çiftçiler buğday, mısır ve ayçiçeğinin ardından şimdi de yer fıstığı hasadına başladı.

Yer fıstığı hasadı umutlu başladı
Türkiye'de yer fıstığı üretiminin yaklaşık yüzde 50'sinin karşılandığı Osmaniye'de birinci ürün yer fıstığı hasadına başlandı. Makinelerle toprak altında çıkarılan fıstıklar, kurutulduktan sonra yaprakları ve saplarından ayrılarak satışa hazır hale getiriliyor.

Türkiye'de yer fıstığı üretiminin yaklaşık yüzde 50'sinin karşılandığı Osmaniye'de, çiftçiler buğday, mısır ve ayçiçeğinin ardından şimdi de yer fıstığı hasadına başladı.

Nisan ayının başında toprakla buluşan fıstıklar, yaklaşık beş aylık dönemin ardından hasat ediliyor. Makineler yardımıyla topraktan çıkarılan ürün, işçiler tarafından ters çevriliyor ve üç gün kurumaya bırakılıyor. Ardından fıstık biçerdöveriyle yapraklarından ve saplarından ayrılarak önceden hazırlanan harman yerlerine getirilen fıstıklar 3 gün boyunca güneş altında kurutuluyor.

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, Çukurova yöresinde hasadına başlanan yer fıstığının verim olarak üreticisinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Türkiye ekonomisine önemli katkısı bulunan yer fıstığı ekim alanının yörede her yıl arttığını belirten İspir, bu yıl rekoltenin yüksek olacağını tahmin ettiklerini ifade etti. Yer fıstığı kilogram fiyatının 3 liranın üzerinde açıklanmasını beklediklerini söyleyen İspir, Osmaniye ve Kadirli’nin Türkiye yerfıstığı ihtiyacının yüzde 50'sini karşıladığını kaydetti. İspir, Kadirli de yılda 50 ile 60 bin dönüm alanda üretim yapıldığını ve bunu ilçeye ekonomik katkısının büyük olduğunu söyledi.

Vayvaylı köyünde yer fıstığı yetiştiren Halil Küçüksoy da nisan ayı başlarında ekimini yaptıkları yer fıstığı hasadından bu yıl kaliteli ve bol verim beklediklerini anlattı.

150 günlük ömrünü tamamlamasıyla makine ve işçilerin yardımıyla yer fıstığının toplanacağını ve harmanın ardından ambarlara konulacağını belirten Küçüksoy,  yer fıstığı üretimindeki zahmetin karşılığında bol verim ve uygun bir fiyat beklediklerini kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52