Türkiye'nin turşuluk salatalık ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Afyonkarahisar Beyyazı beldesinde, köylüler geçimini salatalık üretiminden sağlıyor.
İlk olarak beldeden bir kişinin deneme dikimi için Bursa'nın Yenişehir ilçesinden getirdiği turşuluk salatalık üretimi, 1989 yılından beri Afyonkarahisar ve çevresinde yapılıyor.
Salatalık üreticisi Halil Yavuz, Beyyazı'da her yıl 5 bin dekarın üzerinde turşuluk salatalık dikimi yapıldığını ve günlük yaklaşık 400 ton ürünün hasat edildiğini anlattı. Yavuz, İzmir, Bursa, Ankara ve Gaziantep başta olmak üzere turşu fabrikası olan bütün illere ürün sevkiyatı yapıldığını belirtti.
Köylülerin en önemli geçim kaynağı olan turşuluk salatalığın ekonomiye ciddi katkı sağladığını belirten Yavuz, İzmir Ödemişte de turşuluk salatalık üretildiğini ancak Afyonkarahisarın salatalık yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti.
Ödemişin ülke ihtiyacının üçte birini karşıladığını belirten Yavuz, geri kalan kısmının da Beyyazı ve çevre köylerinden karşılandığını ifade etti.
Salatalık hasadına ağustos ayında başlandığını ve eylül ayı sonuna kadar devam ettiğini vurgulayan Yavuz, bu aylarda günlük yaklaşık 400 ton salatalık hasadı yapıldığını ve yıllık ise 12 bin ton civarında salatalık üretimi gerçekleştirildiğini kaydetti.
Turşuseverlere müjdeli haber
Afyonkarahisar'da "yeşil altın" olarak adlandırılan ve yıllık yaklaşık 12 bin ton üretim yapılan turşuluk salatalığın hasadına başlandı.
YORUM EKLE
1
Eskişehir'de "Türk Kahvesi Geçici Müzesi" açıldı
2
Türk ürünleri "gümrük" teftişinden geçti!
3
RTÜK gıda takviyesi reklamlarına savaş açtı
4
Çiftçi patates ekmedi fiyatlar yükseldi
5
Beslenme çantaları nasıl olmalı?
6
Hamsi tava yapmanın incelikleri
7
Buğdayda Cumhuriyet rekoru kırıldı
8
Türk mutfağı için Sapanca'da yarıştılar
9
Festivalde hem lezzeti hem de özlemi pişirdiler
10
Bitkisel atık yağların geri kazanımına vergi...
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:14
GÜNEŞ
06:40
ÖĞLE
13:04
İKİNDİ
16:32
AKŞAM
19:18
YATSI
20:38