Balık sezonu açıldı. Marmara ve Karadeniz'deki balıkçıların en gözde balıklarından biri olan ve balıkların şahı olarak bilinen hamsinin denizden çıkartılıp, sofraya gelene kadar olan sürecinde meşakkatli bir ustalık istiyor. Hamsi tutmak için özel olarak hazırlanan ince ağlar, balıkçı teknelerine bağlanarak, hamsinin en yoğun olduğu bölgelerde ava çıkılıyor. Marmara'daki balıkçılar bölgenin Karadeniz kıyılarına kadar giderek hamsi avlamaya çalışıyor. Ağlar el ile çekilirken büyük bir ağırlık oluşuyor. Hamsiler daha sonra kaplara doldurularak üzeri buzlanarak satılmak üzere balıkçı pazarlarına gönderiliyor. Soğuk ve karlı havalardan sonra vücudu yağlanan hamsi, en lezzetli hamsi olarak biliniyor.
Hamsi tava yapmanın püf noktaları
Hamsiyi yakalamak kadar tavada pişirmesi de büyük ustalık istiyor. İyi bir hamsi tava yapmak için hamsinin pişirme süreçleri de önemli oluyor.
İşte hamsi tava yapmanın püf noktaları:
- Hamsiler öncelikle iyi bir şekilde karın bölgelerinden el yordamıyla temizleniyor. Temizlenmiş hamsileri bol suda ve tek tek yıkanıyor. Daha sonra bir süzgece alınarak tuzlandıktan sonra suyunun süzülmesi bekleniyor.
- Mutfak tezgahının üzerine temiz bir kağıt serip, süzgeçte süzülen balıkların iyice sularını çekmesi için kağıt üzerine alınıyor.
- Yine tezgah üzerine serdiğiniz başka bir kağıt üzerine bir bardak kadar mısır unu koyuluyor.
- Hamsiler teker teker mısır ununa bulunuyor. Dilerseniz bu aşamada unun içine baharat yada tuz ilavesi de yapılabiliyor.
- Çok geniş olmayan balık tavasına yarım çay bardağını geçecek kadar ayçiçek yağı dökülüyor. Yağ kızdıktan sonra ocağın altını kapatıp hamsileri tavaya kuyrukları ortada kalacak şekilde diziliyor. Bu dizilişte hamsilerin birbirine değerek sıkışması gerekiyor. Daha sonra ocağın altını yeniden yakılarak hamsiler pişiriliyor. Eğer hamsileri dizerken bir yandan da ocağın altı açık kalırsa ilk dizdikleriniz pişecek, son olarak tavaya koyduklarınız ise çiğ kalacaktır. Bu nedenle ocağın altının kapalı olması gerekiyor.
- Hamsi tavayı kısık ateşte yapmaya özen göstermek gerekiyor. Hamsilerin altta kalan kısımlarının kızarıp kızarmadığını kontrol etmek için,üst kısımlarının renginin hafifçe değişmesini ve kuyruklarının da hafifçe çıtır olmasını bekleniyor.
- Tüm hamsileri aynı anda çevirebilmek için tavanın boyutuna göre düz bir kapak kullanarak,kapağı hamsilerin üzerine kapatarak çevirmek gerekiyor. Tüm hamsileri kapağın üzerine alıp, pişmemiş tarafını tavaya koyunuz. Bu sırada tavadaki yağın boşaltılması ve sonradan yeniden üzerine eklenmesi gerekiyor.
- Kısık ateşte hamsilerin pişmeyen yüzeylerini de kızarttıktan sonra, servis tabağına alarak sıcak sıcak servis yapılıyor. Kızaran hamsilerin yağını süzmek için havlu kağıt üzerine alarak fazla yağından arınabiliyor.
milliyet.com.tr
Hamsi tava yapmanın incelikleri
Karadeniz bölgesinin en lezzetli balığı olan hamsinin denizden çıkartılıp sofraya gelene kadar olan süreci büyük ustalık istiyor.
YORUM EKLE
1
Buğdayda Cumhuriyet rekoru kırıldı
2
Türk mutfağı için Sapanca'da yarıştılar
3
Festivalde hem lezzeti hem de özlemi pişirdiler
4
Bitkisel atık yağların geri kazanımına vergi...
5
Gıda ürünlerinin içeriği SMS ile öğrenilebilecek
6
Tavukçulukta hedef sıfır salmonella ve biogüvenlik
7
Fındık üreticisine iyi haber
8
Çocukların abur cuburu meyve olmalı
9
Frito Lay'a "tekelcilik" cezası
10
Kuru incir festivalle tanıtılıyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:35
GÜNEŞ
08:07
ÖĞLE
13:00
İKİNDİ
15:22
AKŞAM
17:43
YATSI
19:09