Türkiye bitkisel yağda "ithalatçı" durumunda

TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye'nin bitkisel yağ ihtiyacının önemli bölümünü ithalatla karşıladığını belirtti.

Türkiye bitkisel yağda
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye’nin bitkisel yağ ihtiyacının önemli bölümünü ithalatla karşıladığını belirtti. Gençer, "Yağlı tohumlarda verimi artırmak gerekiyor. Bunun yolu da yeni bitki çeşitleri ve kaliteli tohumluktur" dedi.

TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer, bitkisel yağ üretimi artıracak politikaların oluşturulması ve uygulanması uzun dönemli, karmaşık ve çok sayıda ürün ve faktörün rol oynadığı bir süreç olduğunu dile getirdi. Bu süreçte yağ bitkilerinin ekim alanlarının artırılması kadar, birim alan verimini artıracak tekniklerin önem arz ettiğini vurguladı.
Yıldıray Gençer, yazılı açıklamasında tarımsal üretimde verim artışları sağlanmasının yeni bitki çeşitleri ve kaliteli tohumluklarla mümkün olacağını ifade ederek, ’’Son 50 yılda tüm dünyada sağlanan bitkisel verim artışlarının yaklaşık olarak yarısı yeni ve üstün bitki çeşitleri ve kaliteli tohumluk kullanımından kaynaklanmaktadır.’’ dedi.
Son 25 yılda bitkisel yağların tüm dünyada giderek önem kazandığını ve bunun sonucu olarak yağ bitkileri üretiminin ikiye katlandığını, benzer şekilde ülkemizde de verim ve üretim artışları olduğunu kaydeden Gençer, "Türkiye’de resmi verilere göre 1988-2012 yılları arasında üretim alanları azalmasına rağmen Mısır, ayçiçeği, kanola, pamuk ve soya üretimde kayda değer artışlar sağlanmıştır. Söz konusu dönemde ayçiçeği verimi % 48, Mısır verimi yüzde % 85, pamuk verimi % 99, soya verimi % 60, kanola verimi ise 1995’ten bu yana % 185 oranında artış göstermiştir. Bu durum son 25 yılda Türkiye tohumluk sanayisinin ülke tarımına sunduğu yeni ve üstün çeşitlerin, verim ve üretim artışlarına olan katkısını göstermektedir." şeklinde konuştu.



MISIR, AYÇİÇEĞİ VE PAMUK TOHUMLARI İHRAÇ EDİLİYOR
TÜRKTOB Başkanı Gençer, sözlerini‘’Son dönemde tescil ve kayıt ettirilen Mısır, ayçiçeği, pamuk, kanola ve soya çeşitlerinin büyük bir kısmı özel firmalara aittir. Ülkemizde halen 30 kadar ayçiçeği, 100’den fazla Mısır, 35 pamuk, 10 soya çeşidine ait yurt içi üretim yapılamaktadır. Türkiye’de üretilen Mısır, ayçiçeği ve pamuk tohumlukları büyük ilgi görmektedir. Bu üç üründe de her yıl yaklaşık olarak 100 milyon dolarlık ihracat yapılmaktadır.
Yurt içinde ise tescil ettirilerek çiftçimizin hizmetine sunulan çeşitlerin sayıca çokluğu, adaptasyon alanlarının genişliği, üstün verim ve kalite özellikleri Türkiye tarımı için bir kazançtır. Birim alan veriminde sağlanan ve türüne göre dekarda 2,5 ila 17 arasında değişen yıllık verim artışları dikkat çekmektedir. Sektör olarak amacımız bu verim artışlarını devam ettirerek, bitkisel yağ açığımızın kapanmasına katkıda bulunmaktır.’’ diye tamamladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52