İstanbul'da gıda kontrolleri nasıl yapılıyor?

İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kasım Piral, İstanbul'un mülki idarecilerine "gıda kontrollerini" anlattı.

İstanbul'da gıda kontrolleri nasıl yapılıyor?
GIDAVİTRİNİ - İstanbul İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kasım Piral, İstanbul'da görevli kaymakamların bir araya geldiği toplantıda İstanbul'da gıdaların resmi kontrol çalışmaları hakkında bilgi verdi.

İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu başkanlığında yapılan Kaymakamlar Toplantısında, “Gıdaların Resmi Kontrol Çalışmaları” hakkında bilgiler verdi.

Toplantıda konuşan Piral, gıdaların resmi kontrollerinin; gıda güvenilirliği, gıda güvenilirliği şartlarının ve mevzuatın etkili ve yeterli bir şekilde uygulanmasının sağlanması, gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin teknik ve hijyenik şekilde üretilmesinin, işlenmesinin, muhafazasının depolanmasının, pazarlanmasının sağlanması, üretici ve tüketici menfaatlerinin ve halk sağlığını korunması amacıyla yürütüldüğünü dile getirdi. Gıdaların resmi kontrollerinin İstanbul merkez ve 39 ilçe müdürlüğünde görevli 600'e yakın kontrol görevlisi tarafından yürütüldüğünü, İstanbul'da yaklaşık 100.000 gıda işletmesinin faaliyet gösterdiğini, bu işletmelerden 57.827'sinin Bakanlıktan onay ya da işletme kayıt belgesi aldığını ifade etti.

2013'te 77 işletme men cezası aldı
İstanbul il ve ilçe müdürlüklerince 2012 yılında gıda işletmelerinde 61.086 adet resmi kontrol gerçekleştirildiğini hatırlatan Piral, şunları söyledi:
"Bu kontroller sonucunda, 5996 sayılı kanun hükümlerine aykırı faaliyet gösterdiği tespit edilen; 6.370 işyerine idari para cezası uygulanmış, 44 işyeri hakkında savcılığa suç duyurusu yapılmış ve 70 işyeri faaliyetten men edilmiştir. İçinde bulunduğumuz 2013 yılının ilk 10 ayında ise gıda işletmelerinde 67.865 adet resmi kontrol gerçekleştirilmiştir. Bu kontroller sonucunda, 5996 sayılı kanun hükümlerine aykırı faaliyet gösterdiği tespit edilen; 2.504 işyerine idari para cezası uygulanmış, 9 işyeri hakkında savcılığa suç duyurusu yapılmış ve 77 işyeri faaliyetten men edilmiştir.”

Piral, gıdaya ilişkin her türlü ihbar ve şikayetlerin, Türkiye'nin her yerinden “174 Alo Gıda Hattı" aranarak yapılabildiğini, ayrıca [email protected] e-posta adresi üzerinden bildirebildiğini sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52