Süt tozu tebliği neler getiriyor?

Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Destekleme Uygulama Esasları Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Süt tozu tebliği neler getiriyor?

Süt tozu üretimi için gerekli olan soğutulmuş çiğ sütün, üretici örgütlerinden tedarik edilmesi esas olacak, doğrudan çiftlik bazında sütün tedarik edilmesi halinde üreticinin örgütlü olması ve bu durumun örgütü tarafından belgelendirilmesi zorunlu olacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Destekleme Uygulama Esasları Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, dahilde işleme izin belgesi kapsamında ihracı taahhüt edilen işlem görmüş ürünün elde edilmesinde hammadde olarak kullanılan yağlı-yağsız süt tozunun yurt içinden temin edilmesi esas olacak. Belge kapsamında süt tozu alımı, Bakanlıkça süt tozu üretim kotası tahsis edilen süt tozu üreten sanayici, imalatçı, imalatçı-ihracatçılardan temin edilecek. Önceden ihracatın gerçekleştiğinin belgelenmesi kaydıyla, belge kapsamında süt tozu üretim kotası olanlardan yurt içi alımın yapılmasına imkan bulunmaması halinde ilgili İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinin uygun görüşü ve Ulusal Süt Konseyince "Yurt İçinde Temin Edilememiştir" kaşesi olması kaydıyla ithalat yapılmasına izin verilebilecek.

Süt tozu üreten/ürettiren gıda işletmesine Dahilde İşleme Rejimi kapsamında faaliyet gösteren ve standartlara uygun olarak ürettiği/ürettirdiği yağlı-yağsız süt tozunu kendi işletmesinde kullanmak veya imalatçı-ihracatçılara belgelendirerek satmak şartıyla ton başına ödeme yapılacak. Süt tozu üreten/ürettiren sanayicilerin süt tozu üretim kota miktarları, kotaların dağıtım tarih ve kriterleri, yararlanıcıların taahhüt ettikleri asgari ve azami miktarlarla bir önceki ay içerisinde işledikleri süt miktarları dikkate alınarak konseyin teklifi üzerine Hayvancılık Genel Müdürlüğünce belirlenecek.

Süt tozu üretimi için gerekli olan soğutulmuş çiğ sütün, üretici örgütlerinden tedarik edilmesi esas olacak. Doğrudan çiftlik bazında sütün tedarik edilmesi halinde üreticinin örgütlü olması ve bu durumun örgütü tarafından belgelendirilmesi zorunlu olacak.

Süt tozu satışları süt tozu kotası almış olanlarca yapılacak, süt tozu satışı dahilde işleme izin belgesi kapsamında ihracat öncesi veya ihracat sonrasında aşağıda belirtilen kurallara göre yapılabilecek. Üretilen süt tozu satışı gerçekleşmeden destekleme ödemesine müracaat edilemeyecek ve müracaatlar süt tozu üreten/ürettiren işletmelerin kurulu bulunduğu il/ilçe müdürlüklerine yapılacak.

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2017, 17:50

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52