Siyah incirin kalitesi artacak

UYMSİB’nin, ihracat değeri yüksek Bursa siyah incirinin kalite ve verimliliğinin artırılmasına yönelik projesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca onaylandı.

Siyah incirin kalitesi artacak
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), ihracat değeri yüksek “Bursa siyah incirinin kalite ve verimliliğinin artırılmasına yönelik ‘Bursa Siyahı İnciri İçin Uygun İlek İnciri Çeşit ve Tiplerinin Saptanması ve İlek Bahçesi Kurulması Projesi”ni hayata geçiriyor. Birlik tarafından uzun zamandır çalışmaları süren ve kontrolsüz ilekleme (dölleme) işlemlerini bitirecek proje, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylandı.

UYMSİB yönetim kurulu başkanı Salih Çalı, yazılı açıklamasında, projenin bakanlık tarafından kabulünün hem birlikleri hem de sektör adına sevindirici olduğunu belirtti. İhracatta ön koşulun kalite olduğunu vurgulayan Çalı, şunları kaydetti: “Bursa siyah inciri, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke tarafından yoğun talep görüyor. Bursa siyahının kaliteli ürün verebilmesi için mutlaka tozlanması ve döllenmesi gerekiyordu. Bu projeyi geliştirmekteki amacımız; Bursa siyah incirine uygun tozlayıcı tip ve çeşitleri belirlemek. Uğraşlarımızın karşılığını alıyoruz. Artık incirimiz, ana vatanı olan Bursa’da izole bir alanda sağlıklı ve tekniğine uygun biçimde yetiştirilebilecek. Böylelikle Bursa siyah incirinde en üst seviyede kalite elde edebileceğiz.”

Uludağ Üniversitesi öncülüğünde UYMSİB tarafından gerçekleştirilecek projenin bütçesinin yaklaşık 210 bin lira olduğu bilgisini veren Çalı, bunun yüzde 10’unu ihracatçıların desteğiyle sağlayacaklarını bildirdi. Çalı, ihracata yönelik incir için ileğin, Ege Bölgesi’nden taşınıp kullanıldığını hatırlatarak, şöyle devam etti: “İhracatçının bu konuyla ilgili içi rahat değildi. Ege Bölgesi’nden temin edilen ilek arıcıklarının (sinek) yeterli miktarda bir aktiviteye sahip olmadığı şüpheleri var. Bu yörelerden getirilen ileklerin kalitesi değişik oluyor, içindeki arıcıklar yeterli olmuyor ve bazı hastalıkları taşıdıklarından şüphe duyuluyordu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı projemizi kabul ederek yalnızca ihracatımızın önünü açmakla kalmadı, Bursa siyah inciri üreticileri ve ihracatçılarının da rahat bir nefes almasını sağladı.” Bursa siyah incirinde yeni dönemin başladığını vurgulayan Çalı, “Projeden ilk somut sonucu iki yıl içinde alacağız. Bahçe tesisi aşamasıyla da 5 yıl içinde projenin ilk meyvelerini yiyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu. 

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2014, 17:00

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52