Gıda devleri Avrupa'da yatırım yarışına girdi

Gıda devlerinin Türkiye'deki 'tatlı' rekabeti Avrupa'ya taşındı. Ülker, Toksöz ve Sütaş'ın ardından Eti de gözünü Avrupa'ya dikti.

Gıda devleri Avrupa'da yatırım yarışına girdi
Türk şirketlerinin rekabeti Avrupa'ya taşındı. Ülker, Toksöz ve Sütaş'ın ardından bir gıda devi daha Avrupa'ya yöneldi. Eti, 75 milyon liralık yatırımla Romanya'da çikolata ve bisküvi fabrikası kurmak için harekete geçti

Gıda devlerinin Türkiye'deki 'tatlı' rekabeti Avrupa'ya taşındı. Ülker, Toksöz ve Sütaş'ın ardından bir başka Türk gıda şirketi daha gözünü Avrupa'ya dikti. Ülker'in Belçikalı çikolata devi Godiva'yı satın almasıyla başlayan Avrupa serüvenine son katılan firma rakibi Eti oldu.

315 kişiye istihdam planı
Eti, 2007'de Avrupa Birliği'ne giren Romanya'da 30 milyon euro yani yaklaşık 75 milyon liralık bisküvi ve çikolata tesisi kurmaya hazırlanıyor. Eti'nin kuracağı fabrika, ülkenin sanayi merkezlerinden Craiova'da olacak. Ford başta olmak üzere birçok uluslararası markanın üretim yaptığı Craiova'daki Endüstri Parkı'nda inşa edilecek tesisin 315 kişiye de istihdam sağlaması planlanıyor. Craiova'daki havaalanının hemen yanında bulunan Endüstri Parkı, Eti'nin yapacağı yatırımla büyütülecek. Toplam 8 hektarlık alana kurulan park, yeni yatırımlar için 20 hektara çıkarılacak.

İlk adım Godiva'dan
Romanya'da yayın yapan Gazete de Sud'da yer alan bilgilere göre şehrin bağlı bulunduğu Dolj Belediyesi Konseyi, Romanya İçişleri Bakanlığı'na havaalanının bazı bölümlerinin de yatırım için kullanılmasını talep etti. Karpatlar ile Romanya'da planlanan yeni yatırımla ülkedeki çikolata ve bisküvi alanındaki rekabet de zirve yapacak. Zira ülkede Ülker'in de bir fabrikası bulunuyor. Kıta genelinde ise Türk firmaları son dönemde büyük atılımlar gerçekleştirdi. Özellikle bisküvi, çikolata ve süt alanında oluşan rekabeti ABD merkezli Belçikalı çikolata devi Godiva'yı alan Ülker başlattı.

Tadelle 150 yıllık markayı aldı
Bu kervana son katılan firma Tadelle ve Sarelle markalarının üreticisi Toksöz Grubu oldu. İtalya'nın en eski ve prestijli çikolata, şekerleme ve dondurma devi Perginotti'nin tüm hisseleri Toksöz Grubu'na geçti. Yurtdışındaki ilk satın alma operasyonuna imza atan Toksöz, böylece bir dönem İtalya Kraliyet arması logosuna sahip 80 milyon euroluk cirosu bulunan Pernigotti'yle Avrupa Birliği'ne girdi.

Sütaş Makedonya seferinde
Ülker , 1926 yılında Belçika'da kurulan dünyanın en önemli lüks çikolata üreticilerinden Godiva'yı 2007'de 850 milyon dolara satın aldı. Ülker'in bu hamlesi diğerlerini de cesaretlendirdi. Sütaş, geçen yılın nisan ayında Makedon süt üreticisi Swedmilk'i bünyesine kattı.
sabah.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52