Şeker oranı düşük diyet üzüm ürettiler

Yürütülen ıslah programı kapsamında, diğer çeşitlere göre şeker ve asit oranı düşük "Diyet Üzüm" yetiştirildi.

Şeker oranı düşük diyet üzüm ürettiler
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen ıslah programı kapsamında diğer çeşitlere göre şeker ve asit oranı düşük "Diyet Üzüm" yetiştirildiği bildirildi.

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Bağ ve Kivi Yetiştiriciliği Uzmanı Dr. Arif Atak, enstitüde bağ ıslah çalışmalarının 1970'li yılların sonlarında başladığını belirtti.

Kurum olarak bugüne kadar 11 üzüm çeşidini tescil ettirerek ülke bağcılığına kazandırdıklarını dile getiren Atak, en son 'Atak 77', 'İsmetbey' ve 'Pembe 77' üzüm çeşitleri üzerinde çalıştıklarını ve tescil işlemlerinin bu yılsonunda tamamlanacağını kaydetti.

Şeker ve asit oranı düşük "Diyet Üzümü"nün tescil edilecek üzüm çeşitleri arasında en önemli ve yararlı türü olduğunu söyleyen Atak, bu üzümün 'beyaz şam' ve 'müşküle' üzüm çeşidinin melezlenmesiyle elde edildiğini ifade etti. Atak, bu üzüm çeşidinin en büyük özelliğinin, içerisinde bulunan şeker oranının hiçbir şekilde yükselmemesi olduğunu belirtti.

“Normal üzüm çeşitlerinde şeker oranı yüzde 19-20'yi bulurken yeni geliştirdiğimiz bu üzüm çeşidinde bu oran yüzde 13,5 civarındadır" diyen Atak, asit oranın düşük olması sebebiyle bu üzümü diyabet hastalarına sunmayı planladıklarını söyledi.

Atak, diyet üzümün yaygınlaşması için yurt genelinde çalışmalar yapıldığını ifade etti.

Tescil işleminin tamamlanmasının ardından fidan üretimi aşamasına geçileceğini açıklayan Atak, "İnşallah dünya pazarlarında da ileride yer alacağız" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52