Pancar bulamayınca kapıya kilit vuruldu

1926'da üretime başlayan Alpullu Şeker Fabrikası, Trakya bölgesinde son yıllarda çiftçinin başka alanlara yönelmesi üzerine üretimine ara verdi.

Pancar bulamayınca kapıya kilit vuruldu
1926'da ülkenin şeker ihtiyacını karşılamak amacıyla üretime başlayan fabrika, Trakya bölgesinde çiftçilerin pancar ekmemesi nedeniyle üretimine ara vermek durumunda kaldı.

Fabrika Müdürü Fikri Cömert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar 90 bin kişiyi emekli eden fabrikanın üretimini durdurmasının çok üzücü olduğunu söyledi.

Fabrikanın yeniden üretime geçmesi için çiftçilerden destek beklediklerini belirten Cömert, herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı.

Fabrikanın her yıl bölgeye 1 milyon lira katkısı olduğunu ifade eden Cömert, şöyle devam etti:
"En eski fabrikalardan birisidir. Bir zamanlar 600 bin ton pancar işleyen ve fazla pancarını Eskişehir pancar fabrikasına nakleden fabrikamız, son yıllarda çiftçinin pancar ekiminden uzaklaşması nedeniyle faaliyetine ara vermek zorunda kaldı. Bu yıl pancarımızı Eskişehir'e göndereceğiz. Önümüzdeki sene değerli çiftçimizden destek beklemekteyiz."

Cömert, fabrika sayesinde her yıl 1 milyon liranın bölgeye geldiğini, fabrikanın kapanması durumunda bu paranın diğer illere kayacağını, bunun da Trakya halkı için büyük bir kayıp olacağını dile getirdi.

Hızlı bir şekilde pancar ekimine başlamak ve fabrikayı eski günlere döndürmek gerektiğini vurgulayan Cömert, "Bunu aşacak durumdayız. Fabrikamızın önümüzdeki yıl yeniden çalışması için gayret edeceğiz" diye konuştu.

"Fabrika kapanırsa göç başlar"
Cömert, fabrikanın kapanması durumunda birçok işçinin diğer fabrikalara gönderileceğine ve bunun da göçe neden olacağına dikkati çekti.

Pancarın getirisinin çok fazla olduğunu, buğday ve ayçiçeğine göre yüzde 50 daha fazla gelir getirdiğini vurgulayan Cömert, şöyle devam etti:
"Hiçbir mahsulün bu kadar getirisi yok. Çiftçimizi pancar ekimine yönlendiriyoruz. Çiftçilerimizi bilgi alışverişi için fabrikamıza bekliyoruz. Sayın Valimiz Mustafa Yaman ve bölge kaymakamları ile belediye başkanlarımızı ziyaret ediyoruz. Çiftçinin pancar ekmesi için her türlü desteği vereceklerini belirttiler. Kısa zamanda da bölge muhtarlarıyla bir araya geleceğiz. Köyleri tek tek dolaşarak çözüm yolu arayacağız. Fabrikanın çalışması için 475 bin ton pancar gerekiyor. 45 bin dönüm yer ekilirse bu ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Şu anda ihtiyacımızı karşılayacak durumda ekili alan yok."

Cömert, fabrikada sözleşmeli ve kadrolu 608 işçinin çalıştığını, üretime ara verilmesi nedeniyle personelin bir yıllığına görev yapmak üzere Eskişehir şeker fabrikasına gönderileceğini kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52