Satsuma’ya yüksek fiyat uyarısı!

Türkiye'de satsuma tipi mandalina üretiminin önemli bölümünü karşılayan Gümüldür ve Seferisihar'da hasat sezonu devam ediyor.

Satsuma’ya yüksek fiyat uyarısı!
Rekoltenin geçen yıla göre yüzde 40 oranında gerilemesi beklenirken bahçe çıkış fiyatlarında ise iki kata varan artış var. Seferihisar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi İşletme Müdürü Behiç Çınar, yaptığı açıklamada mandalinada rekoltenin geçen yıla göre çok düşük olduğunu, buna bağlı olarak fiyatların yüksek seyrettiğini belirtti. Rekolte düşüklüğüne rağmen ürün kalitesinin yüksek olduğuna dikkat çeken Çınar, geçen yıl çok yüksek üretimin gerçekleştiğini, bahçe çıkışında kilogram fiyatlarının 40 kuruşa kadar gerilediğini, fiyatın maliyetin altına inmesi nedeniyle bir çok üreticinin bahçeye girmediğini söyledi. Çınar, 'Ürün azlığıyla birlikte bahçe çıkışında kilogram fiyatları 1 lira ile 1,2 lira seviyesine yükseldi. Bu ürün, işleme tesislerinden hallere kilogramı 2-2,5 liradan gidiyor. Bu da Tüketicinin bu yıl mandalinayı 2,5-3 liradan yiyeceği anlamına geliyor' dedi. Avrupa ve Rusya'da yüzde 15'lik pay

Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise bu yıl ihracatta geçen yıla göre değer bazında artış yakalanacağını, Türk mandalinasının AB ve Rusya pazarlarındaki yüzde 15'lik pazar payını koruyacağını ifade etti. Turunçgillerde uygulanan mumlama ve sarartma işlemlerinin AB ülkelerinde de uygulanan, sağlığa hiçbir zarar bulunmayan işlemler olduğunu söyleyen Türkmenoğlu, 'Maalesef bazı kurumlar medyada kendilerini göstermek amacıyla insanların dikkatini çekebilecek ama doğruluğu bulunmayan iddiaları ortaya atabiliyorlar' dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52