Nar üretiminde Denizli farkı yaşanıyor

İçeriğindeki antioksidanlar ve C vitamini nedeniyle son zamanlarda oldukça dikkat çeken narın Denizli’deki hasadı devam ediyor.

Nar üretiminde Denizli farkı yaşanıyor
GIDAVİTRİNİ - Tropik ve subtropik iklim meyvesi olarak bilinmekle birlikte sıcak ve ılıman iklim bölgelerinde de sınırlı bir şekilde yetişebilen ve ülkemizde özellikle de Denizli’de üretimi her geçen gün artan narın hasadı devam ediyor.

Son yıllarda üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda içermiş olduğu antioksidanlar, polifenolik maddeler ve C vitamini içeriğinden dolayı fonksiyonel gıdalar grubuna alınan narın her geçen gün yeni bir faydası ortaya çıkarken üretim açısından ülkemizde üçüncü sırada yer alan Denizli’de bu eşsiz meyvenin hasadı da sürüyor.

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Tanrıkulu, Denizli’deki nar yetiştiriciliğiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada Bakanlık desteğiyle il genelinde nar alanlarında bir artış olduğunu, 28 bin dekar alanda ihracatlık nar yetiştirdiklerini belirterek bunun büyük bir kısmının da Hicaz narı olduğunu dile getirdi.

Toplam üretimin yılık 30 bin ton civarında olduğunu önümüzdeki yıllarda yeni dikilen bahçelerin ürün yetiştirme kapasiteleriyle bu rakamın 50 bin tonları bulacağını açıklayan Tanrıkulu, özellikle merkez, Ilıganlı, Eldenizli, Kocadere bölgelerinde, Sarayköy, Buldan, Akköy’de ve Güney ilçesinin alçak kesimlerinde nar üretimi gerçekleştirildiğini ifade etti. “Bugün ziyaret ettiğimiz Ilıganlı bölgesinde Türkiye’nin en kaliteli narları üretilmektedir. Hem rengiyle hem aromasıyla hem de ihracatçı firmaların öncelikli tercihi olmaktadır. Rusya Federasyonu başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihracat hızla artmaktadır. Yaklaşık 10 bin ton civarında nar ihracatı olmaktadır.” diyen İl Müdürü Tanrıkulu, ürünlerde hiçbir şekilde ilaç kalıntısı olmaması için çiftçilere birebir eğitim verdiklerinin de altını çizdi.

Denizli, nar üretiminde üçüncü sırada
2012 yılı TÜİK verilerine göre Denizli’de yıllık 28 bin 182 ton nar üretimi yapılırken Denizli nar alanı ve üretiminde Antalya ve Muğla’dan sonra Türkiye’de üçüncü sırada yer alıyor. Öte yandan uzun süre depolanabilmesi, uzun yola dayanıklı olması, renk, kalite yönünden ve nar suyu olarak kuru madde oranının yüksek olması Irlıganlı bölgesi narını diğer bölgelerde üretilen narlardan ayırıyor.

Denizli’de nar yetiştiriciliği iklim, arazi ve toprak yapısına göre ağırlıklı olarak Merkez, Buldan, Güney, Sarayköy ve Akköy ilçelerinde yoğun olarak yapılıyor. Irlıganlı beldesinde bir adet nar işleme ve ihracat tesisi bulunuyor. Denizli’de üretilen narların büyük bir kısmının ihracatı Manisa, Antalya, Aydın ve Bursa illerinde bulunan ihracatçılar tarafından gerçekleştiriliyor.

Öte yandan Denizli için oldukça önemli olan narın daha kaliteli ve modern yöntemlerle üretilmesi ve hastalıklara karşı mücadele amacıyla Yeniköy, Küçükdere, Eldenizli ve Irlıganlı köylerinde meyve ve bağ yetiştiriciliği, hastalık ve zararlılarla mücadele, entegre ve kontrollü ürün yönetimi projesi, iyi tarım uygulamaları ve biyolojik mücadele eğitimleri veriliyor.

Bu eğitim projesinin devamında ise Irlıganlı ve Eldenizli köylerinde 25 çiftçinin katılımı ile “Çiftçi Tarla Okulu Projesi” kapsamında çiftçilerle her hafta teorik ve uygulamalı ilaçlamalarda dikkat edilecek hususlar, ilaç kalıntısı ve bitki koruma ürünlerinin kayıt altına alınması konularında eğitim çalışmaları yapılarak çiftçilerin nar üretimi ve bakımı konusunda bilinçlenmesi sağlanıyor.

Bir vitamin deposu olan bu faydalı meyvenin Denizli’de 1 Eylül 2013 tarihinde başlayan hasadı halen devam ediyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52