Hijyen eğitimi için üç ay kaldı

Başta gıda işyerleri olmak üzere işletmelere önemli uyarı. Market, lokanta, berber ve otellerde hijyen eğitimi için üç ay süre kaldığı açıklandı.

 Hijyen eğitimi için üç ay kaldı
Haber / Buğrahan Kırımlı

GIDAVİTRİNİ - Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, market, lokanta, berber ve otellerde hijyen eğitimi için üç ay süre kaldığını söyledi.

Kişisel sosyal hesabından konuyla ilgili açıklamalar yapan Tayar, bir çok kişi ve kurumun farkında olmamasına rağmen yönetmelik uyarınca; kuaförden lokantaya, hamamdan masaj salonuna, süpermarketten otele kadar, çok sayıda iş yerinde çalışanların “hijyen eğitimi” almaları gerektiğini söyledi.

KİMLER ALACAK?
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre kimlerin hijyen eğitimi alması gerektiğini şu şekilde açıkladı:
"Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’ne göre, aşağıda belirtilen iş yerlerinde çalışanlar 5 Temmuz 2014 tarihine kadar hijyen eğitimi almak zorundalar (05.07.2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Yönetmelik).
Buna göre;
- Gıda üretim iş yerleri, ana dağıtım merkezleri, hazır yemek hizmeti,
- İş yeri ve kurum yemekhaneleri,
- Restoranlar ve diğer benzeri gıda hizmetlerinin sunulduğu yerler, dükkânlar, toptan satış yerleri,
- Süpermarket dağıtım merkezleri dâhil olmak üzere son tüketiciye satış ve dağıtım noktasında gıdanın işlenmesi, muameleye tabi tutulması veya depolanması ve benzeri hizmetlerin verildiği iş yerleri,
- İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri,
- Kaplıca, hamam, sauna,
- Berber, kuaför,
- Dövme ve pirsing yapılan yerler,
- Masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler,
- Otel, motel, pansiyon ve misafirhane
gibi yerler çalışanlarına hijyen eğitimi aldırmak zorundalar.
Yukarıda belirtilen iş yerleri için öngörülen süre yaklaşık üç ay sonra (05.07.2014 tarihinde) doluyor. Çalışanlarına hijyen eğitimi aldırmamış olan iş yeri sahiplerinin hijyen eğitimi aldırma konusunda acele etmelerinde yarar var."

ÖĞRETİM KURUMLARI
Hijyen eğitimi, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı öğretim kurumları tarafından verilecek. Genel müdürlük, eğitim ile ilgili yapacağı masrafları karşılamak üzere eğitime katılanlardan ücret talep edebilecek. İş yeri sahipleri ve işletenleri, komisyonca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde, bu eğitimleri çalışanlarına kendi imkanlarıyla da verebilecekler.

EĞİTİMİN KAPSAMI
Eğitimlerin kapsamı, hijyen ilkelerine uyulmaması sebebiyle halk sağlığı açısından risk oluşturduğu bilinen virüslerin, bakterilerin, parazitlerin, mantarların ve diğer enfeksiyon etkenlerinin genel özelliklerini, bulaşma yollarını, hangi iş kolunda nasıl bulaşmalar olabileceğini veya halk sağlığının nasıl tehdit göreceğini, hastalık belirtilerini ve korunma yollarını kapsayacak şekilde komisyonca belirlenecek.
Eğitimlerin süresi sekiz saatten az olamayacak.

BELGEYE SAHİP OLMAYANLAR ÇALIŞTIRILAMAYACAK
Yönetmelik kapsamındaki iş yerlerinde, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından verilen belgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak. İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumlu olacaklar.
Bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahipleri ve işletenlerinin de hijyen eğitimi almaları gerekiyor. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı öğretim kurumlarınca hijyen eğitimine ilişkin verilen kurs bitirme belgesine sahip olmayan kişileri çalıştıranlar hakkında, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 5728 sayılı Kanun’la değişen 282’nci maddesine göre para cezası uygulanacak.
Ayrıca, iş yeri sahipleri ve işletenleri de bizzat çalışmaları durumunda bu eğitimi almak zorunda.
Her iş kolunun izin, onay, kayıt, ruhsatlandırma ve benzeri hizmetlerini yürüten Bakanlık veya mahalli idare, bu Yönetmelikte belirtilen iş yerlerinin, 5 inci, 9 uncu ve 10 uncu maddelerde belirtilen yükümlülükleri yerine getirip getirmediğini denetler. Bu maddelerde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyenler hakkında, durumu bu maddelere uygun bulunmayan çalışanların her biri ayrı ayrı aykırılıklar olarak değerlendirilir ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesine göre işlem yapılır.
Ancak söz konusu yönetmelik uygulamada bir takım aksaklıklara neden olmaktadır. Bu uygulamayla gıda mühendisleri ile veteriner hekimleri yetkisiz kılınmış oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Eğitim Planlama ve Müfredatı Oluşturma Komisyonu'nun çıkardığı gıda konusundaki hijyen eğitim programlarında eğitimci olarak;
• Tıp Fakültesi
• Hemşirelik Yüksek Okulu
• Sağlık Yüksek Okulu
• Sağlık Eğitim Fakültesi
• Sağlık Bilimleri Fakültesi
• Tıbbi Laboratuvar alanında eğitim almış olan Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü ve Fen Fakültesi/ Fen-Edebiyat Fakültesinin Biyoloji bölümlerinden mezun olanlar görev almalıdır, denilmektedir.

VETERİNER HEKİM VE GIDA MÜHENDİSLİĞİ YOK!
İlgili tüm programlara ilişkin açıklamalar metninin “Eğitimciler” kısmında yer alan meslekler arasında veteriner hekim ve gıda mühendisliğinin yer almadığını ifade eden Prof. Mustafa Tayar, "Özellikle gıda konusunda eğitim almış, tecrübe edinmiş ve yürürlükteki gıda mevzuatı ile yetkileri teyit edilmiş meslek gruplarının dışarıda bırakılmasının bilimsel ve hukuksal bir açıklaması bulunmamaktadır. Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümü mezunu tarafından verilmesi uygun görülen eğitimlerde veteriner hekim ve gıda mühendislerine yer verilmesinin mantıklı bir açıklaması olamaz. İlgili metnin “Amaçlar” kısmında hedeflenen noktaya, “İçerik” kısmında yer alan eğitim konuları ile varılmaya çalışılmaktadır. Ancak içerik kısmında yer alan eğitim konularından neredeyse tamamı hijyen kurallarına uyulmaması durumunda ortaya çıkabilecek hastalıklar, buna neden olan organizmalar ve bu hastalıkların yayılma yolları hakkında konuları içermekte olup, hijyen kuralları ile ilgili konuları kapsamamaktadır. Bu durum ise sorunu kaynağında çözmekten çok sorun ortaya çıktıktan sonraki aşamalar hakkında bilgilendirmeye yönelik bir eğitim faaliyetidir." dedi.

Prof. Dr. Mustafa Tayar, açıklamasını şu ifadelerle noktaladı:
"Eğitim faaliyeti genel ve özel hijyen kurallarını tam olarak kapsayan (genel gereklilikler, her gıda için farklı olan özel gereklilikler, taşıma, muhafaza, ekipman gereklilikleri, atık yönetimi, su tedariki, personel hijyeni vb. konular) bir eğitim faaliyeti ancak sorunu kaynağında çözecek bir yaklaşım olabilir. Eğitim hayatları boyunca bu konular hakkında eğitim almış veteriner hekimler ve gıda mühendisleri "Eğitici" olarak ilgili programlarda neden yer almamaktadır?
Sonuç olarak hijyen eğitimi önemli bir konudur. Bu konuda çıkarılan yönetmeliğin acilen ele alınıp bilimsel gerçeklere dikkat ederek tekrar değerlendirilmesi gerekmektedir."

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2014, 13:57

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52