Karadeniz Bölgesi kivi üretim üssü oluyor

Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, Türkiye'nin kivi ihtiyacının yalnızca yüzde 60'ının karşılandığını belirtti.

Karadeniz Bölgesi kivi üretim üssü oluyor
Türkiye'de kivi dikim alanları her geçen gün artmasına rağmen, kivi üretimi ihtiyacı karşılamıyor. Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, Türkiye'nin kivi ihtiyacının yalnızca yüzde 60'ının karşılandığını belirtti.

Bölgede fındıktan vazgeçerek kivi diken üretici sayısının arttığını belirten Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, Türkiye'de kivi dikim alanlarının her geçen gün artmasına rağmen, kivi üretiminin ihtiyacı karşılayamadığını kaydetti.

İhtiyacın yüzde 60'ını karşılayacak kadar kivi üretimi olduğunu belirten Uzunlar,  yeteri kadar kivi üretilemediği için zaman zaman kivi ithal edildiğini söyledi.

Bu durumdan rahatsızlığını dile getiren Uzunlar, “ Ülkemizin bazı bölgelerinde kivi yetişmesine rağmen kivi üretimine çok fazla eğilmiyoruz. Durum böyle olunca da Türkiye'ye giren ithal kiviye engel olamıyoruz. Bunun için de özellikle Karadenizli üreticilerimize büyük iş düşüyor. Eğer kivi ile ilgili üretimimizi artırırsak bu açığı kapatabiliriz.” Dedi

Mevcut kivi bahçelerinde ürünün kaliteli yetişmesi için üreticilerin dikkat etmesi gereken noktalar olduğunu ifade eden Uzunlar, kivi için suyun önemli olduğunu, su olmazsa kivinin meyve veremeyeceğini verse bile meyvesinin kalitesiz olacağını anlattı.

Kivinin hassas bir meyve olduğunu ve günün belirli saatlerinde sulanması gerektiğini anlatan Uzunlar, kivi ağacı için gübreleme ve budamanın da önemli olduğunu kaydetti.

Uzunlar, tüm bunlar düzenli yapılırsa üreticilerin kaliteli ürünler elde edebileceğini ifade etti.

Kivi hasadının Ekim ayının sonu ile Mart ayının ilk haftasında başlanacağını hatırlatan Uzunlar, fiyat konusunda ise beklentilerinin yüksek olduğunu söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52