GIDAVİTRİNİ - TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Sedat Kuru, halkın sağlıklı beslenmesi için acil tedbirlerin alınması gerektiğini açıkladı.
Aydın'da yaşanan olay hakkında Gıdavitrini'ne açıklama yapan Kuru, halk sağlığı açısından gıda güvenliği irdelenirken gıda üretiminin tüm süreçleri ile ele alınmasının büyük önem taşıdığını ifade etti. Kuru, "Yaz aylarında düğünlerde yaşanan ve çoğunlukla tavuk eti kaynaklı olan zehirlenmelerin yanı sıra, restoranlarda veya kontrolsüz toplu tüketim yerlerinde yaşanan zehirlenme vakalarına hepimiz aşinayız. Ancak basına yansıyan olayların buz dağının görünen yüzü dahi olmadığını da iyi bilmekteyiz.
Sağlık kurumlarında gıda zehirlenmesinden şüphelenilen vakaların büyük bölümünün yeterince incelenmediğini ve kayıt altına alınmadığını ne yazık ki üzülerek izlemekteyiz. Gerekli kayıtlar tutulmadığı için gıda zehirlenmeleri ve gıda güvenliğinin toplum sağlığı, dolayısı ile sağlık harcamalarına etkisi konusunda da yeterli veri bulunmuyor." şeklinde konuştu.
GIDA ZEHİRLENMESİ KAYIT ALTINA DAHİ ALINMIYOR!
Gelişmiş ülkelerde Listeria, Salmonella, E.coli gibi toplum sağlığı açısından yüksek risk oluşturan, Staphylococcus sınıfı gibi en çok gıda zehirlenmesine sebep olan mikroorganizmalardan kaynaklı risklerin sürekli izlendiğine vurgu yapan Kuru, şunları söyledi:
"Gelişmiş ülkelerde bu tür vakalar izlenmekte ve her hangi bir olay halinde en kısa sürede müdahale edilmektedir. Hatta durum o denli vahim ki, bir çok sağlık çalışanı gıda zehirlenmesi şüphesini, hastalara kesin bulgu olarak sözlü dile getirmesine rağmen, resmi kayıtlarda bu bilgilere yer vermiyorlar."
DENETİMLER SON DERECE YETERSİZ!
Unlu mamuller sektöründe faaliyet gösteren birçok firmanın aslında yüksek riskli hammaddeler kullandığını hatırlatan kuru, şu ifadeleri kullandı:
"Pastacılıkta kullanılan hammaddeler, böreklerde kullanılan et ve süt ürünleri, yumurta gibi yarı mamul ve hammaddeler gıda güvenliği açısından yüksek risk taşımaktadır. Ürünlerde kullanılan hammaddeler, personelin gıda güvenliği bilgi seviyesi ve dikkati, işletme altyapısının hijyenik dizaynı, servis şartları ve koşulları gibi alanların kontrol altında tutulması gerekmektedir. Denetimlerin nitelik olarak son derece zayıf olduğu ve bu durumun çok sayıda resmi raporda kayıt altına alındığı bir sistemde, bu kontrollerin yalnız denetimler ile sağlanamayacağı görülmektedir."
GIDA DANIŞMANLIĞI PROJESİ AKTİF HALE GETİRİLMELİ
Sedat Kuru şu cümlelerle sözlerini noktaladı:
"Aydın'da yaşanan ve Türkiyenin farklı bölgelerinde her gün yaşanmakta olan ancak kayda geçmeyen onlarca belki yüzlerce üzücü vakanın önüne geçilmesi için, gıda güvenliği sisteminin ilave tedbirler ile desteklenmesi, tıpkı iş güvenliği alanında olduğu gibi reform niteliğinde bir düzenleme ile işletmelerin kontrol altına alınması gerektiğini görmekteyiz.
Konunun çözümü ile alakalı Gıda Mühendisleri Odası olarak ilgili kurumlara değişik platformlarda sunduğumuz projelerden biri olan GIDA DANIŞMANLIĞI PROJESİ en kısa zamanda uygulamaya geçmelidir. Bu konuda yapılacak çalışmalar ile elde edilecek olumlu sonuçlar her ne kadar ilave bir bütçe yükü getirecek gibi görünse de; aslında uzun vadede sağlık harcamalarına ayrılan kaynakları azaltacak ve tasarruf olarak karşımıza çıkacaktır."
Gıda danışmanlığı projesi derhal uygulanmalı
Aydında yaşanan ve 1 kişinin ölümü ile sonuçlanan üzücü olay, gıda güvenliğinin halk sağlığı açısından önemini bir kez daha ortaya koydu.
YORUM EKLE
1
İlkokullar için örnek beslenme çantası
2
Karadeniz organik çilek merkezi oluyor
3
Üreticilerin arı kolonileri tespit ediliyor
4
Başbakan Erdoğan ihracat yapılacak 'Didi'
5
Yabancı bankalar çiftçiyi borçlandırmaya çalışıyor
6
Tadını merak etti üretime başladı
7
Çubuk Turşu ve Kültür Festivali başladı
8
157 yıllık lezzet Türkiye'ye yayılıyor
9
Kabak çekirdeği her şeye iyi geliyor!
10
Çeltiğe talep bu yıl daha fazla olacak
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:05
GÜNEŞ
06:33
ÖĞLE
13:06
İKİNDİ
16:40
AKŞAM
19:29
YATSI
20:51