Tatlıcılar Antep fıstığı yerine cevize yöneliyor

Son dönemde Antep fıstığında yaşanan fiyat artışı nedeniyle zor durumda kalan tatlı üreticileri, cevize ağırlık vermeye başladı.

Tatlıcılar Antep fıstığı yerine cevize yöneliyor
Antep fıstığı fiyatlarının son dönemde artması nedeniyle zorda kalan üreticiler, tatlılarında cevize ağırlık vermeye başladı. Tatlıcılar fıstık yerine cevizin tercih edilmeye başlanmasıyla fiyatların da düşebileceği beklentisinde.

Son dönemde Antep fıstığında yaşanan fiyat artışı nedeniyle zor durumda kalan tatlı üreticileri, cevize ağırlık vermeye başladı.

Adana Tatlıcılar ve Pastacılar Odası Başkanı Metin Taylancı, fıstık tüccarlarının stok yapması nedeniyle Antep fıstığının fiyatlarında son günlerde anormal sayılabilecek seviyede artış yaşandığını belirterek, 3-4 ay öncesinde kilosu 33-34 liraya alınan Antep fıstığının 70 liraya kadar çıktığını söyledi.

Antep fıstığının sektörde yaş pastadan baklavaya kadar birçok alanlarda kullanıldığını anlatan Taylancı, cevizin, Türkiye'nin birçok ilinde de üretildiğini ve rekoltesinin yüksek olduğunu söyledi.

Cevizin sağlık açısından fıstıktan daha faydalı olduğunu ve fiyatını da daha uygun olduğunu ifade eden Taylancı, “İnsanlar ortalama 30 liraya fıstıklı baklava alacağına 12-16 liraya cevizli baklava alsınlar. Şu an Antep fıstıklı baklavanın kilo fiyatı 24 ile 40 lira arasında değişebiliyor. Arada büyük bir uçurum var.'' Diye konuştu.

İmalatta maliyetinden dolayı cevizli baklavaya yöneldiklerini söyleyen Taylancı, bu yönelimin fıstık fiyatının da kendiliğinden düşmesine etki edeceğini belirtti.

Cevize yönelmenin bu ürünün fiyatını da yukarı doğru etkileyebileceğinin altını çizen Taylancı, buna rağmen cevizin fiyat olarak kendilerine ve tüketicilere avantaj sağladığını ifade etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52