'Don' ödemesi patates üreticisini sevindirdi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2011 yılında meydana gelen don afetleri nedeniyle patates ürünleri zarar gören çiftçilere destekleme ödemesi yapılmasını sevindirici bulduklarını açıkladı.

'Don' ödemesi patates üreticisini sevindirdi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2011 yılında meydana gelen don afetleri nedeniyle patates ürünleri zarar gören çiftçilere destekleme ödemesi yapılmasını, ''Üreticilerin kaybının bir nebze olsun telafi edilebilmesi bakımından alınan karar sevindiricidir'' sözleriyle değerlendirdi. Bayraktar, yaptığı açıklamada, yürürlüğü giren Bakanlar Kurulu kararına göre, 1-15 Kasım 2011 tarihleri arasında don afetine maruz kalan Bitlis, Sivas, Nevşehir, Kayseri, Kırşehir, Niğde, Van ve Aksaray'da patates ürünlerinin yüzde 30 ve üzerinde zarar gördüğü hasar tespit komisyonlarınca belirlenen 2011 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçilere, dekar başına 200 lira destekleme ödemesi yapılacağını belirtti.

Üreticilerin, 2011-2012 üretim sezonunda zorlu bir kış dönemi geçirdiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

''Kasım ayında İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşanan don afeti nedeniyle patates üreticilerimiz büyük zarar gördü. Birliğimizce yapılan tespitlere göre Niğde'de bu yıl üretilen yaklaşık 700 bin ton patatesin yüzde 30'u, Nevşehir'de ise yaklaşık 50 bin ton patates don afetinden zarara uğradı. Bitlis'in Ahlat ilçesinde 150 bin ton patatesin 40 bin tonu, Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde yaklaşık 3 bin 500 dekar alandaki, Tomarza ilçesinde ise 140 dekar alandaki patates zarar gördü.''

''Bir ay içinde dilekçeyle müracaat gerekiyor''
Destekleme ödemesinden yararlanmak isteyen üreticilerin bir ay içinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine dilekçe ile müracaat etmeleri gerektiği bilgisini veren Bayraktar, ''Üreticilerimizin kaybının bir nebze olsun telafi edilebilmesi bakımından alınan karar sevindiricidir. Sorunun kalıcı olarak çözümlenebilmesi bakımından meyvelerde olduğu gibi tarla ürünlerinde de don riskinin 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamına alınması konusunda çalışmalar hızlandırılmalıdır'' değerlendirmesinde bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52