Çiftçi ürününü randevuyla satacak

Tüm hububat ürünler randevulu sistemle alınacak. Üreticilerin TMO'ya ürün getirmeden önce internet üzerinden randevu alması gerekiyor.

Çiftçi ürününü randevuyla satacak
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hububat alımlarında bütün ürünlerde randevulu sisteme geçti. Üreticilerin TMO'ya ürün getirmeden önce internet üzerinden randevu alması gerekiyor.

"Tam randevu" sistemine ilişkin açıklamalarda bulunan TMO Alım ve Muhafaza Dairesi Başkanı Hacı Baran, "Bu sene TMO'ya ürün satmak, emanete ve taahhütname karşılığı ürün bırakmak isteyenler mutlaka randevu alacak" dedi.

Geçen yıl sadece çeltik alımlarında randevu sistemini zorunlu tuttuklarını ifade eden Baran, bu yıl bütün ürünlerde randevulu alım yapacaklarını belirtti. Baran, randevu almak isteyen üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) bilgilerinin olması gerektiğinin altını çizdi.

Baran, şöyle konuştu:
"Üreticilerimizin randevu almadan önce ÇKS'ye kayıt olmaları veya bilgilerini güncellemeleri gerekiyor. ÇKS bilgileri olan üreticilerimiz T.C. kimlik numarasıyla sistemden girip randevularını alabilecek. Üretici dışındaki diğer tüccar, sanayici de TMO'ya emanete ürün bırakmak istiyorsa onlar da vergi numarasıyla girip sistemden randevu alabilecekler. Üreticilerimiz ürünlerini hasat ettikten sonra ne zaman ofise getirmek istiyorsa o gün için randevu alabilecek. Sadece pazar günleri randevu verilmiyor, onun dışında herhangi bir gün sınırlaması yok."

Saat sınırlaması olmadan randevu alınabileceğini kaydeden Baran, "Üreticilerin randevu aldıkları gün içinde en geç 14.00'e kadar TMO'da bulunmaları gerekiyor. En fazla ÇKS'de kayıtlı üretim miktarı kadar randevu alınabiliyor. Üreticiler ÇKS'deki miktar kadar ürünü istediği günlere dağıtmak suretiyle randevu alabilirler. Ürün 5 tonun altındaysa ancak bir defa randevu veriliyor. Üreticilerimiz ne kadar ürün getirebileceklerse o kadar randevu alsınlar ki randevuyu boş yere kapatıp bir diğer üreticinin ürün getirmesine mani olmasınlar. Randevu aldıkları güne herhangi bir nedenle ürün getiremeyecek üreticilerin, randevudan bir önceki gün saat 18.00'e kadar randevularını iptal etmeleri gerekiyor. İki kez randevu alıp da ürün getirmeyen üreticiler sistemden bir daha randevu alamıyor" ifadelerini kullandı.

Bu sistemdeki en önemli amaçlarının, üreticinin beklemeden ürününü teslim etmesi olduğunu söyleyen Baran, "Üretici beklemeden, ilave nakliye fiyatı ödemeden randevu aldığı gün ürününü getirecek ve teslim edip işinin başına dönecek" değerlendirmesinde bulundu.

TMO, taahhütnameli alımları başladığı 20 Mayıs'tan itibaren randevuları da verilmeye başladı. Üreticiler randevularını "randevu.tmo.gov.tr", "www.tmo.gov.tr" internet adreslerinden alabileceği gibi TMO işyerlerine gitmeleri halinde buradan kendilerine yine internet üzerinden randevu verilecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52