Tuz tüketiminde ilk sıradayız!

Küresel bir sorun olan aşırı tuz tüketiminin, ciddi hastalık sorunlarına yol açtığı açıklandı.

Tuz tüketiminde ilk sıradayız!
DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Temsilcisi Joao Breda, örgütün bir kişinin günde 5 gramdan fazla tuz tüketmemesine yönelik kararını hatırlatarak, her ülkenin sağlıklı nesiller için az tuz alımının sağlanması amacıyla eylem planı hazırlayacağını belirtti.

Avrupa’da tuzla ilgili girişimin İsviçre'nin liderliğinde yapıldığını dile getiren Breda, küresel bir sorun olan aşırı tuz tüketiminin, ciddi hastalık sorunları yarattığını söyledi.

Avrupa ülkelerinde tuzun maksimum değerin çok üstünde kullanıldığını anlatan Breda, "Türkiye ise Avrupa'da tuzun en çok tüketildiği ülke konumunda. Bu, mutlaka kontrol altına alınmalı" dedi.

SALÇA, PEYNİR VE ZEYTİNDE TUZ ORANI AZALTILACAK
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Doç. Dr. Nazan Yardım da Türkiye'de ilk olarak, tuzun zararları ve kronik hastalıklarla ilişkisi konusunda toplumsal farkındalık yaratıldığını söyledi.

Türkiye'de ekmek tüketiminin oldukça yüksek olduğuna işaret eden Yardım, "Ekmekte de tuz oranı çok olduğundan ilk olarak biz, ekmeklerdeki tuz miktarının azaltılmasını sağladık. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ekmeklerdeki tuz oranını 1,5 grama düşürdü” dedi.

Yardım, Türkiye’de tuz oranı en yüksek olan ve sık tüketilen gıdalar arasında salçanın yer aldığını belirterek, “Ülkemizde salça kullanımı çok yüksek. İlgili Bakanlığımız, salçadaki tuz miktarını da tuzla mücadele kapsamında yüzde 14'ten yüzde 10'a indiriyor. Bunun dışında, Türkiye'de en çok tuzu kahvaltılıklardan alıyoruz. Bu nedenle, şimdi ilgili bakanlıklar, kurumlar ve sektörle özellikle peynir ve zeytindeki tuz miktarının azaltılması için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

İsviçre Sağlık Direktörlüğü Temsilcisi Michael Beer da Avrupa Bölgesinde Tuzun Azaltılması DSÖ Tuz Eylem Planı Toplantısı'nda, bu hedefe ulaşılabilmesi için katılımcı ülkelerde tuz kullanım oranlarının belirlenmesi yönünde karar alındığını bildirdi.

Beer şunları kaydetti:
“Her ülke, tuzun azaltılması için farkındalık çalışmaları yapacak. Daha sonra her ülkede en çok tuz içeren gıdaların neler olduğu belirlenecek. İlgili Bakanlıklar ve üreticiyle hareket edilerek, bu gıdalardaki tuz miktarının düşürülmesi sağlanacak. Bir süre sonra tekrar tuz kullanım oranları incelenecek ve denetimler yapılacak ve katedilen yol, incelenecek."
trthaber.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52