Dalında alıcı bulan derde deva meyve

Mersin'in Tarsus ilçesinde, 100 bin dönümün üzerindeki alanda üretimi yapılan narın, ihracatçıların yoğun ilgisi nedeniyle dalında alıcı bulmaya başladı.

Dalında alıcı bulan derde deva meyve
Türkiye üretiminin yüzde 65'inin karşılandığı Mersin'in Tarsus ilçesinde, 100 bin dönümün üzerindeki alanda üretimi yapılan narın, ihracatçıların yoğun ilgisi nedeniyle dalında alıcı bulmaya başladı.

İlçe Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer yaptığı açıklamada, 2008 yılında belirledikleri 2013 yılına kadar 100 bin dönüm nar üretim alanı genişletme hedefini 2011 yılında aştıklarını ve toplam 5 milyon meyve veren ağaca ulaştıklarını söyledi.

Yörede 2005 yılında 30 bin ton olan yıllık rekoltenin, çiftçilerin teşvik edilerek üretim alanının genişlemesiyle yıllar itibariyle arttığını ve bu yıl ki rekoltenin 250 bin tonun üzerinde olmasının beklendiğini belirten Ergezen, meyve vermeyen ağaç sayısının ise 2 milyon civarında olduğunu ifade etti.

Ergezer, bu ağaçların meyve vermeye başlamasıyla rekoltenin daha da artacağını vurgulayarak, ''Yörede Türkiye nar üretiminin yüzde 65'i karşılanıyor. Burada üretilen nar, Türkiye ve dünya pazarında aranılan bir ürün olması nedeniyle hayli ilgi görüyor. Türkiye üretimi 350-400 bin ton olan nar, bugünlerde ihracatçıların yoğun ilgisi nedeniyle dalında alıcı bulmaya başladı. Görücüye çıkan nar, üreticisinin yüzünü güldürecek'' dedi.

Şimdilik 1 liranın altında olan Hicaz türü narın dalındaki satış fiyatının, ihracatçının ilgisine paralel olarak artmasını beklediklerini bildiren Ergezer, şunları kaydetti:
''İhracatçıların talebi arttıkça fiyat da artar. Ürünlerimizin önemli bir kısmı başta Rusya olmak üzere Almanya, Fransa ve bazı Avrupa ülkeleri ile Arap ülkelerine gönderiliyor. 1,5 milyon ton olan dünya nar üretiminde söz sahibi olmak için üretim alanlarını genişletme çabalarımız sürüyor. Nara olan talebi karşılamak ve yöredeki üreticilerin ekonomik refahını yükseltme kararlılığımız da bu anlamda devam ediyor. Dünya üretiminde ilk sırayı yaklaşık 600 bin tonla İran alırken, biz bu rakama ulaşma ve geçme konusunda da kararlıyız. Nar üretiminin Türkiye'deki adresi olan Çukurova'nın adını, tüm dünyaya tanıtacağız.''

Ergezer, dayanıklılığı nedeniyle uzun süre saklanabilen, albenisi ve kalitesi yüksek olan nara yeni pazarlar bulma konusunda çalışmaların sürdürdüklerini de sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52