Zeytinde ve zeytinyağında rekolte düşük

Geçtiğimiz sezona göre rekoltenin, zeytinde 455 bin tondan 391 bin tona, zeytinyağında ise 201 bin tondan 141 bin tona düşeceği belirtildi.

Zeytinde ve zeytinyağında rekolte düşük
Türkiye'nin 2013-2014 sezonu zeytin ve zeytinyağı rekolte tahmini açıklandı. Rekoltenin geçtiğimiz sezona göre zeytinde 455 bin tondan 391 bin tona, zeytinyağında ise 201 bin tondan 141 bin tona düşeceği belirtildi.

İzmir Ticaret Borsası (İZTB) koordinatörlüğünde, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Aydın ve Akhisat Ticaret borsaları, Marmarabirlik, Ege Zeytincilik Araştırma İstasyon Müdürlüğü, Zeytindostu Derneği'nin katkılarıyla gerçekleştirilen çalışmanın sonuçları, İZTB'de düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, üzüm, incir ve pamukta rekolte tahmin çalışmalarını yıllardır yaptıklarını hatırlattı. Zeytin ve zeytinyağında, Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin çalışmalarını görmek için iki yıl aradan sonra piyasadan gelen talep doğrultusunda yeniden rekolte tahmin çalışmalarını başlattıklarını ifade eden Kestelli, tahminleri beş ayrı bölgede, beş ayrı uzman ekiple gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Gelecek yıllarda meyve veren ağaç varlığında yaşanacak artış nedeniyle sofralık zeytin ve zeytinyağı üretimimizde önemli artışların yaşanmasının beklendiğini aktaran Işınsu Kestelli, tahmini rekolte çalışmasının piyasa için çok önemli bir referans kaynağı oluşturduğuna değindi.

"Rekolte düşük"
Türkiye'nin dünya zeytin ve zeytinyağı üretiminde 5 büyük ülkeden birisi olduğunu söyleyen Kestelli, ağaç varlığının 170 milyona yaklaştığını bildirdi. Türkiye'nin yıllık ortalama 200 bin ton zeytinyağı ve 450 bin ton sofralık zeytin üretiminin bulunduğunu anlatan Kestelli, önümüzdeki hasat döneminde bütün Akdeniz çanağında ciddi bir rekolte düşüşü olmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Kestelli, "Rekolte tahminlerimiz, önümüzdeki sezon zeytin üretiminin 455 bin tondan 391 bin tona, zeytinyağı üretiminin de 201 bin tondan 141 bin tona gerileyeceğini ortaya koyuyor" dedi.

"Rekolte tahmini sektörün durumunu yansıtıyor"
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli ise rekolte tahmininin sektörün durumunu ortaya koyan bir fotoğraf olduğunu söyledi.

İhracatçı ile iç piyasaya hitap edenler arasındaki yaşanan rekolte tartışmalarını "kayıkçı kavgasına" benzeten Ali Nerim Güreli, şöyle devam etti:
"Türkiye'de yıllardır 'üretim mi fazla tüketim mi fazla' tartışması var. 'Zeytinyağı tüketemiyoruz' söylentileri doğru değil. Zeytinyağı üreten bölgeler kişi başına 2 kilo değil, 20 kilo tüketiyor. İnsanlar yereli tüketmeyi seviyor. Türk çiftçisi dünyanın en ucuz yağını satarken, tüketici raflardan dünyanın en pahalı yağını tüketiyor. Türkiye'de ev hanımları markete gittiğinde son 15-20 yıldır dünyanın en pahalı yağını alıyor."

Sektörün ihracatının 400 milyon doları geçtiğine işaret eden Güreli, 11 aydır rekor kıran ihracatın önümüzdeki yıl düşeceğini ön gördüklerini belirterek, "Bazı sektörlerde dibe vurmak iyi şeylere sebep olabilir. Dibe vurunca doğru politikalara ulaşılabilir. Dahilde İşleme Rejimi (DIR) kapsamında ithalat taleplerimiz Türkiye yılda 10 milyon ton yağ üretse de devam edecek" dedi.

Güreli, Suriye'den kaçak zeytinyağı girişiyle ilgili bir soruya, "Suriye ile sınır kalkmış. Oradan ne gelir ne gider bir tek Allah biliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bilmiyor. Oradan gelen yağları dahilde satış yapan firmaların alıp markette satmasını istemiyoruz" şeklinde cevap verdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52