Çiftçiyi bamya kurtardı

Denizli'de tütüne alternatif olarak ekilen organik bamya, bölgede yaklaşık bin çiftçi ailesinin geçimini sağlıyor.

Çiftçiyi bamya kurtardı
Denizli’nin Çal ilçesinde yaklaşık 3 bin dekarlık alanda tütüne alternatif olarak susuz, organik bamya yetiştiriliyor. Bölgede yaklaşık bin çiftçi ailesinin geçimini sağlayan bamyanın yaşı, kilogramı 4-5 liradan kurusu ise 60-80 lira aralığında satılıyor.

Çal ilçe Tarım Müdürü Aydoğan Gürcan, bölgede bamya üretiminin yoğun olarak Alfaklar, Hançalar, Akkent, Selcen ve Bahadınlar mahalleleri arasında bulunan yaklaşık 3 bin dekarlık alanda yapıldığını söyledi. Bamya üretimiyle bine yakın çiftçi ailesinin geçimini sağladığını belirten Müdür Gürcan “Tütün üretiminden vazgeçen çiftçilerimiz, susuz organik bamya üretimine geçti. Nisan ayının 15’ine kadar sıra halinde ekilen bamya tohumları, nisan ve mayıs ayı boyunca büyüyüp gelişmekte, haziran ayında ise hasat başlamaktadır. Hasat, eylül sonu, hatta ekim ayının ortalarını bulmaktadır. Özellikle üretimin yoğun olarak yapıldığı Hançalar Mahallesi ekonomisine katkı sağlayan bamyaların her gün toplanması gerekmektedir.

Her sabah saat 6‘da tarlaya gidilerek yapılan hasat çalışmaları, en az 4 ay devam etmektedir. Çal bamyasının küçük, lezzetli ve piyasada aranır olması, 4 ay boyunca her gün tarlaya gidilmesi ile mümkün olmaktadır. Bamyanın yapısındaki tüy ve dikenlerden dolayı toplanırken parmaklara özel eldiven veya örgüden yapılan aparatlar takılmaktadır.” dedi.

Kurusu, Daha Çok Kazandırıyor
Bamya üretiminin zahmetli, bir o kadar da sabır isteyen bir iş olduğunu, Çal bamyasının yoğun olarak kuru tüketilen bir ürün olduğunu belirten Müdür Gürcan “Her gün sabah erken saatlerde tarlalardan toplanan bamyalar, kurutulmak üzere her gün iplere dizilmektedir. Yaklaşık 20 santimetrelik şişlere dizilen bamyaların sapları keskin bir bıçakla kesilerek 180 santimetre uzunluğundaki ipe dizilmektedir. Kurutma işi gölgede yapılmakta. 4–5 günde kuruyan bamya dizilerinden 30–40 tanesi bir araya getirilip bağ yapılmaktadır. 4-5 kilogram yaş bamyadan bir kilogram kuru bamya elde ediliyor. Kilogramı 60–80 lira arası bir fiyatla satılan kuru bamyalar, çok özel menülerin ve özellikle düğün yemeklerinin vazgeçilmezidir. Çiftçilerimiz, bamyadan iyi para kazanmaktadır. Bölgemizde yılda yaklaşık 300 ton kuru, bin 200 ton civarında da yaş bamya üretilmektedir.” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2014, 14:49

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52