Bal üretimi de 'don'dan etkilenecek

Türkiye'nin bir çok bölgesinde etkili olan soğuk hava ve kar yağışı sonucu oluşan zirai donun, bal üretimini de olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

Bal üretimi de 'don'dan etkilenecek
Karadeniz'de yaklaşık 2 hafta önce soğuk hava ve kar yağışı sonucu oluşan zirai donun, bal üretimini de olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. 

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, zirai donun fındık ve meyve üreticisi kadar arı yetiştiricilerini de olumsuz yönde etkilediğine dikkati çekti. 

Zirai donun başta meyve ağaçlarının çiçekleri olmak üzere doğadaki polen sağlayıcı çiçeklerin zarar görmesine yol açtığını ifade eden Elevli, şöyle konuştu: 
"Mart ayının 29 ve 30'unda etkili kar yağışı sonrası Giresun ve çevresinde zirai don yaşandı. Don nedeniyle meyve ağaçlarındaki, fındık bahçelerindeki ve ormanlardaki çiçekler ciddi zarar gördü. Arılarımız gelişimlerini hızlandıracak polen bulamamaya başladı. Bunun sonucunda da arı gelişimi duraksadı, hatta geriye gitmeye başladı." 

"Yüksek kesimlerde kayıplar yüzde 50'yi de geçmiş durumda" 
Arı kolonilerinde yüzde 50'ye varan kayıpların söz konusu olduğunu aktaran Elevli, şunları söyledi: 
"Arıların gücünü artırması, yeni yavrular yapabilmesi için polen gerekiyor. Arı, zirai don nedeniyle çiçekler zarar gördüğünden yavrusu için gerekli poleni sağlayamıyor. Yeni yavru üretilemiyor. Bu da kolonilerde ciddi kayıpları beraberinde getirdi. İlk gözlemlerimizde yüzde 50'ye varan kayıplarımız söz konusu. Yüksek kesimlerde kayıplar yüzde 50'yi de geçmiş durumda. Kayıpların daha da artmasından endişeliyiz." 

Elevli, kolonilerdeki kayıp ve zirai don nedeniyle bu sezon bal rekoltesinde yüzde 50 azalma beklediklerini vurgulayarak, "Arı kayıplarımız ve zirai don nedeniyle polen üretimi yapılacak çiçeklerin zarar görmesi dolayısıyla bal rekoltesi olumsuz etkilenecek. Öngörümüz bal rekoltesinin yüzde 50 oranında azalacağı yönünde" diye konuştu.  

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, Giresun'un bal rekoltesinin 5-6 bin ton olduğu sözlerine ekledi. 

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2014, 15:13

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52