Ayder balında üretim mesaisi başladı

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi ilçesine bağlı 1900 ila 2300 rakımları arasında yer alan Ayder Yaylası'nda coğrafi işaret tescilli Ayder balı için arıcıların zorlu mesaisi başladı.

Ayder balında üretim mesaisi başladı

Gıdavitrini - Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi ilçesine bağlı 1900 ila 2300 rakımları arasında yer alan Ayder Yaylası'nda coğrafi işaret tescilli Ayder balı için arıcıların zorlu mesaisi başladı.
Kentin en önemli turizm merkezlerinden Ayder Yaylası, Ayder Yaylası Tarımsal ve Turizm Bal Kooperatifinin girişimleri sonucu Türk Patent ve Marka Kurumunca Nisan 2022`de coğrafi işaret belgesi verilen balıyla da dikkati çekiyor.

Sıcaklıkların bu yıl uzun süre mevsim normallerinin altında seyrettiği bölgede arıcılar, havanın biraz ısınmasıyla kovanlarını zengin bitki örtüsüne sahip yaylaya çıkarıp hazırlıklara başladı.

Bazı üreticiler karakovan balının üretimi için peteklerini bölgedeki çam, kestane ve gürgen gibi ağaçlara çıkardı.

Bu yıl binin üzerinde kovan yerleştirilen yaylada arılar, 1500`ü aşkın farklı ağaç ve çiçekten oluşan zengin yayla florasıyla buluştu.

Kooperatif çatısı altında birleşen arıcılardan toplanan bal, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü`nde analizi yapıldıktan sonra tescil edilip coğrafi işaretle mühürlenerek piyasaya sunulacak.

Kovanlarını ayılardan elektrikli çitle koruyan arıcılar ilk bal hasadını temmuzda yapmayı planlıyor.

Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2022, 16:24

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52