Zeytinyağı sektörü ikiye bölündü!

Zeytin üretiminde yaşanan küresel kriz zeytinyağı fiyatlarını Türkiye ve dünya genelinde artırdı. Buna rağmen bir litre fiyatına 5 litre zeytinyağı satanlara dikkat!

Zeytinyağı sektörü ikiye bölündü!

Gıdavitrini - Aşırı sıcaklıklar, zeytin ve zeytinyağı üretiminde düşüşe neden oldu. Türkiye'nin başı çektiği bir çok zeytinyağı üreticisi ülke zeytinyağı ihracını durdurdu. Zeytin üretiminde yaşanan küresel düşüş zeytinyağı fiyatlarını da bütün ülkelerde artırdı. Uzmanlar önünüzdeki dönem için de uyarı üstüne uyarı yapıyor.
Tariş'in yakın zaman önce zeytinyağı alım fiyatını 294 lira olarak açıklamasına rağmen, piyasada hala 5 litresi 300 liraya zeytinyağı satan firmalar var. Özellikle e-ticaret sitelerinde görülen bu ucuz zeytinyağı satışlarına karşı uzmanlar tüketicileri uyarıyor.
Zeytinyağı üreticileri başta omak üzere gıda ve beslenme uzmanları, tüketici temsilcileri piyasadaki ucuz zeytinyağlara yönelik vatandaşları uyarıyor. Gıda mühendisleri yağdaki hileyi anlamanın mümkün olmadığını belirtiyorlar. 

TÜKETİCİ NASIL TEDBİR ALACAK?
Peki tüketiciler ne yapacak? Uygun fiyatlı zeytinyağı almaya çalışırken taklit ve hileli ürün tuzağından nasıl kurtulacak. Gıda mühendisleri ve zeytinyağı üreticileri konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Hileli zeytinyağını tespit etmenin ancak laboratuvar ortamında mümkün olduğunu belirten uzmanlar, vatandaşın kendi gözlemleriyle hileyi anlamalarının mümkün olmadığını söyledi.

Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Aziz Tekin, vatandaşın zeytinyağını kesinlikle piyasadaki tescilli markalardan tercih etmeleri gerektiğini söyledi.
Tekin'in açıklamaları şöyle:
“Fiyatların artışı ürünlerde tağşişi de beraberinde getiriyor. Öncelikle şunu söyleyeyim; zeytinyağındaki tağşişi vatandaş anlayamaz. O yüzden gerçekten bildiği, güvendiği yerden almalı. Bir akademisyen olarak her zaman ürünlerde ambalajın, etiketin varlığını önemserim. Eğer ambalaj, etiket varsa bu ürünün denetlendiğini gösterir. Dolayısıyla tüketicilere denetim alındaki ürünleri almalarını tavsiye ederim.”

FİYATLAR KONTROLLÜ VE DENGELİ OLMALI!
Akhisar Ziraat Odası Başkanı ve zeytinyağı üreticisi Ahmet Akbuğa fiyatlardaki artışın üreticileri olumsuz yönde etkilediğini belirterek, vatandaşın ucuz fiyatlara aldanıp taklip ürünlere yönelebileceğini söyledi. Fiyat artışlarının en fazla üreticileri etkilediğini belirten Akbuğa, vatandaşın tercihlerinin değişme ihtimalinin de sektör için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Devletin fiyatlar konusunda devreye girmesi gerektiğini belirten Akbuğa zeytinyağının litresinin 200 TL'yi aştığı durumlarda vatandaşların zeytinyağı tüketimini bırakabileceği endişesini dile getirdi.

SIZMA ZEYTİNYAĞI TERCİH EDİN
Tüketicileri kaynağı belirsiz ürünlere karşı uyaran Prof. Dr. Nevzat Artık ise merdiven altı üretimin toplum sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Artık, “Vatandaşlar mutlaka etiketli ürünleri tercih etsinler, marketlerde satılan, bilinen markaları satın alsınlar. Merdiven altı olarak tabir edilen markasız ya da bandrolsüz ürünleri almasınlar. En önemli konu bu. Bir de sızma zeytinyağı tercih etmelerinde yarar var. Alırken ürünlerin üzerindeki etiketleri okumayı da ihmal etmesinler. Bunlar yeterli olacaktır.” uyarılarında bulundu.

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2023, 13:15

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52