Arap Baharı Amasya'yı da vurdu

Türkiye'nin önemli soğan üretim merkezlerinden Amasya'da, depolarda bulunan yaklaşık 80 bin ton soğan çürümeye yüz tuttu.

Arap Baharı Amasya'yı da vurdu
Suluova Soğan Üreticileri Birliği Başkanı Haydar Karaca, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin soğan üretiminde önemli bir yer tutan Amasya'da geçtiğimiz yıl yaklaşık 101 bin dekar alanda soğan üretiminin yapıldığını söyledi. Kent genelinde gerçekleştirilen üretim rakamlarının ortalama 250 bin ton civarında olduğunu, bunun önemli bölümünün iç piyasaya dağıtımının gerçekleştiğini ifade eden Karaca, kent genelinde hala 80 bin ton civarında sağanın alıcı bulunamaması dolayısıyla depolarda bekletildiğini belirtti.

Ürünün yaklaşık 2 ay gibi bir süre daha tüketim ömrünün kaldığını vurgulayan Karaca, şunları kaydetti:

''Amasya'da yıllık ortalama 250 bin ton soğan üretimi yapılıyor. Bu yıl üretilen soğanın bir bölümü satıldı. Ancak şuanda il genelinde yaklaşık 80 bin ton soğan depolarda beklemektedir.

Soğanın şuanda iki ay ömrü kaldı. Bu durumun dikkate alınarak vatandaşın mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz. Geçen yıl 1 lira olan soğan, bu yıl 10 kuruş.

Soğanımız dondu ve çürümeye yüz tuttu. Geçen yıl Orta Doğu, Gürcistan ve Rusya'ya ihracat yapıyorduk. Ama Arap Baharı bu yıl Amasya'yı da vurdu, soğanlar depolarda kaldı.

Suriye ve Irak üzerinden Orta Doğu ülkelerine en az yıllık 40-50 bin ton soğan gönderiyorduk. Bu sene bu gerçekleşemedi.''

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Afrika ülkelerine kuraklık nedeniyle yaptığı yardımları patates, soğan gibi ayni yardımlara çevirmesi durumunda iç piyasada bir hareketlenme yaşanmasına neden olacağını da öne süren Karaca, ''Devletimizin yardım yaptığı ülkelere nakdi yardımlar yerine soğan ve patates gibi ayni yardımlar yapması durumunda hem iç piyasada hareketlenme olur, hem de depolarda bekleyen soğanlar çürümez'' diye konuştu.

Soğan üreticilerden Şener Sinanoğlu (33), 120 dönüm arazide soğan ektiğini ve deposunda şuan 160 ton soğanın çürümek üzere olduğunu iddia etti.

Market raflarında ikinci sınıf soğanın 1,5 liradan satıldığını öne süren Sinanoğlu, ''Ancak bizler ürettiğimizi satamıyoruz. Alıcı yok. Amasya'da bir ekmek 50 kuruş, yani ben bir ekmek alabilmek için 5 kilo soğan satmak zorundayım. Ürünümün kısa sürede depodan çıkması gerekiyor. Aksi halde çok zarar edeceğim'' dedi.

Bir başka üretici Remzi Talaş'da (55) ihracatın biran önce başlaması gerektiğini, aksi halde deposunda bulunan 200 ton soğanın elinde kalacağını belirtti.

Yaşanan sıkıntı karşısında yeni sezonda soğan ekmeyi düşünmediğini ifade eden Talaş, ''Soğan bağlantılı iş yaptığımız için borçlarımız hep duruyor. İşçiye, tüccara borçlarımız var. Soğan para etmedi'' şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52