Balda hile yapana teşhir

Gıda Bakanlığı TV reklamları aracılığıyla bal satan firmaları mercek altına aldı. Üretim yapan firmalar inceleniyor. Bala hile katan açıklanacak.

Balda hile yapana teşhir
Televizyon reklamları aracılığıyla satışı yapılan ballarla ilgili tüketiciden yağan şikâyetler üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı teyakkuza geçti. Bakanlığın "Alo 174 Gıda Güvenliği Hattı"na 305 şikâyet geldi. Bakanlık, gelen şikâyet ve ihbarlar üzerine 660 arı ürünü üretimi yapan şirketi incelemeye aldı. Özellikle tele-marketing yöntemiyle satış yapan firmaların ürünleri incelenirken, balda hile yaptığı kesinleşen firmalar ve markalar kamuoyuna açıklanacak. Tüm il müdürlüklerine verilen talimatla denetimler artırıldı. Özellikle balın yoğun olarak piyasaya arz edildiği büyükşehirlerde bal ve arı ürünü satışı yapan firmalardan toplanan numuneler Gıda, Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanlığı'nca inceleniyor. BALA HİLE KATAN YANDI

Tarım Bakanlığı, vatandaşlardan gelen ihbarlar doğrultusunda 2011 Kasım ayı itibarıyla 660 arı ürünleri üretim yerini denetledi ve bin 130 arı ürünü numunesi aldı. Laboratuvardan gelecek sonuçların değerlendirilmesinin ardından taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen firmalar yeni gıda yönetmeliği çerçevesinde isim ve markalarıyla kamuoyuna açıklanacak. Bakanlık yetkilileri balın kalitesinin tespiti için mutlaka laboratuvar analizi gerektiğini söylüyor.

25 BİN KOVAN ORGANİK BAL ÜRETİLDİ

Verilere göre, 2010'da Türkiye'de 25 bin 607 adet kovan organik bal üretimi gerçekleştirildi. Yetkililer, organik bal üretim sertifikası alan firmaların belli aralıklarla denetlendiğini, bu denetimlerin de artırıldığını söyledi. Organik tarım yapan firmalar bakanlığın yetkilendirdiği denetim kuruluşları tarafından denetleniyor.

Burcu Çalık - Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52