10400 km'lik bir patates haberi

Konya merkezli Beta Ziraat ve Ticaret A.Ş. ürünlerine marka olarak aynı zamanda ABD’de bir eyaletin adı olan “IDAHO”yu seçince diplomatik kriz çıktı.

10400 km'lik bir patates haberi
Konya merkezli Beta Ziraat ve Ticaret A.Ş. ürünlerine marka olarak aynı zamanda ABD’de bir eyaletin adı olan “IDAHO”yu seçince diplomatik kriz çıktı. Konya'dan neredeyse 10,400 kilometre uzakta bulunan, patatesleriyle ünlü Idaho eyaletinden marka başvurusuna tepki geldi.

Idaho Eyalet Senatosu, Idaho Patates Komisyonu’nun başvurusuyla gündeme aldığı konuyu dün acil görüştü. Oturumun ardından oybirliğiyle alınan itiraz kararının ardından, Senato Tarım Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Senatör Steve Bair, “Eğer Türk Patent Enstitüsü, bu şirkete Idaho’yu marka olarak kullanma izni verirse, şirket hem Türkiye’de hem de uluslararası piyasada Idaho adını kullanarak satış yapabilecekler” dedi.

Idaho Statesman haber sitesinin aktardığına göre, Bair, “Buna itirazımız var. Türkiye’nin gözüne parmak sokmak istemiyoruz ama Idaho adının bizim için çok kıymetli olduğunu anlamaları gerekiyor. Eğer başkaları bu ismi kendi ürünleri üzerinde kullanırsa Idaho, Idaho’nun ürünlerinin kalitesini denetleme yeteneğini yitirir” diye konuştu.

Haberde şirketin başvurusuna 12 Şubat’a kadar itiraz süresi olduğu, bu nedenle Idaho Senatosu’nun kısa süre içinde kararı çıkarmak ve Idaho Valisi imzalı bir mektubu göndermek istediği belirtildi. Idaho Statesman'in haberinde Beta Ziraat ve Ticaret A.Ş.'nin neden böyle bir marka tercih ettiğine dair elde bir bilgi olmadığı belirtilirken, şirketin ilgili birimlerine de henüz telefonla ulaşılamadı.

ÇOK ÜZÜLDÜK ÇÜNKÜ...
Kendisi de bir patates üreticisi olan Bair, bu durumun kendisini çok üzdüğünü çünkü Idaho’nun Türkiye’yle “mükemmel bir ilişkisi” olduğunu söyleyerek, “Amacımız buna zarar vermek değil ama fikri mülkiyet hakkımızı korumalıyız. Dünyada marka konusunda en başarılı işi çıkaran ‘Famous Potatoes’ markasının sahibi Patates Komisyonu’dur” dedi.

Senato’da kabul edilen karar metninde eyaletin valisinden, “meseleyi değerlendirerek başvuruya karşı çıkmak için tüm gerekli adımları atması” talep ediliyor. Ayrıca onaylanan metnin, “Türkiye Cumhuriyeti, Türk Patent Enstitüsü ve ABD Kongresi’nde Idaho eyaletini temsil eden heyete de iletilmesi” istendi.

Bair, yerel Senato’da, “Bu meseleyi federal düzeyde de kovalamalıyız. O seviyede 12 Şubat’a kadar bir şey yapabileceğimizi düşünmüyorum dolayısıyla bu kararı bugün geçirmemiz önemli” diye konuştu.
hurriyet.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52