ABD'li dev bir mevzi daha kazanıyor

Cargill ve Arasco, Suudi Arabistan Krallığı’nda yeni bir nişasta ve tatlandırıcı ortak girişimi oluşturmayı planladıklarını açıkladı.

ABD'li dev bir mevzi daha kazanıyor
Cargill ve Arasco,  Suudi Arabistan Krallığı’nda yeni bir nişasta ve tatlandırıcı ortak girişimi oluşturmayı planladıklarını açıkladı. Yeni ortak girişimin önceliği, öncelikle Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Umman, Katar, Bahreyn, Yemen, Irak ve Ürdün pazarları için üretim yapmak olacak. Ortadoğu’ya yönelik bu ilk adımın koordinasyonu, 2008 yılında Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgelerinin yönetimini üstlenen Cargill Türkiye’ye bağlı olacak.

Arasco’nun Al Kharj'daki mevcut mısır öğütme tesisini satın alacak olan yeni ortak girişim, Arasco’nun, Krallık’taki başarılı mevcut nişasta ve tatlandırıcı operasyonları ve altyapısı üzerine inşa edilecek. 1983 yılında Riyad’da kurulan ve hızla büyüyerek 2.200 'den fazla çalışanı ile önemli bir tarımsal gıda holdingi haline gelen Arasco, anlaşmaya istinaden ortak girişimin %80 hissesinin yanı sıra, yönetimin kontrolüne de sahip olacak. Yeni ortaklığın, yasal altyapı tamamlanır tamamlanmaz faaliyete geçeceği bildirildi.

Konuyla ilgili Arasco adına, açıklamada bulunan CEO Dr. Abdulmalik Alhusseini “Bu yeni ortak girişim, bizim yerel pazar bilgimiz ve üretim ortamımız ile Cargill'in global teknik ve ürün geliştirme yetenekleri olmak üzere her iki şirketin güçleri üzerine inşa edilecek” dedi.

Ortak girişimin koordinasyonu Türkiye’de
Ortadoğu’ya yönelik bu ilk adımın koordinasyonu, 2008 yılında Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgelerinin yönetimini üstlenen Cargill Türkiye’ye bağlı olacak. Cargill Gıda Türkiye, Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu da konuya ilişkin açıklamasında; 2008 yılında Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin yatırım ve yönetim üssü haline geldiklerini ve yapılacak olan bu anlaşmanın, bundan sonraki iş geliştirme süreçlerine yönelik önemli bir ivme kazandıracağını söyledi. “Cargill açısından iyi bir çalışma ilişkisi ve güçlü bir kültürel uyumun kurulacağı yerel bir iş ortağı bulmak önemliydi. Arasco ile birkaç yıldır çalışıyoruz ve Suudi Arabistan Krallığı’nda ilk adımımızı yerel iş ortağımız olarak Arasco ile birlikte atmaktan dolayı heyecanlıyız” dedi.

Mevcut tesisin kapasitesi üç kat arttırılacak
Yapılan açıklamaya göre, bu ortak girişimin doğrudan bir sonucu olarak Al Kharj tesisi, mevcut kapasitesi üç katına çıkacak şekilde genişletilerek bölgedeki şekerli mamul, meyve suyu, fırıncılık ürünleri ve catering alanlarında artan talebin karşılanması sağlanacak. Talebi karşılamak ve Suudi Arabistan’ın büyüyen gıda ve içecek sektörüne hizmet vermek üzere glikoz ve nişasta üretim kapasiteleri iki katın üzerine çıkarılacak ve ürün seçenekleri, Suudi Arabistan Krallığı için tamamen yeni bir ürün olan fruktozu da kapsayacak şekilde genişletilecek.

Cargill-Arasco ortak girişiminin, ileri vadede müşteri talepleri doğrultusunda daha fazla genişleme potansiyeline sahip olduğu belirtilen açıklamada; aynı zamanda Suudi vatandaşlar için yeni istihdam yaratacak ve yeni mezunlara yoğun eğitim ve gelişim programlarına katılma fırsatı verecek olan bu ortaklığın, teknoloji transferi ve uluslararası uzmanlık kazanma fırsatını da beraberinde getirdiği kaydedildi.
gidahatti.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52