Türk Mutfağı turizme katkı sağlıyor

Türk turizminin en önemli yüzlerinden birisi konumundaki Adil Üstündağ’a turizm penceresinden Türk mutfağının nasıl göründüğünü sorduk.

Türk Mutfağı turizme katkı sağlıyor
Söyleşi – Kubilay Aktürk

Yerel ve yerli yatırımların öncüsü olarak bilinen ve Türk turizmine ivme kazandıran Adil Üstündağ, yatırım hedeflerinden turizm politikalarına, Türk mutfağından yemek sunumuna kadar bir çok konuya açıklık getirdi.

* Türkiye’nin öncü turizm yatırımcılarındansınız. İlgili sektörler muhakkak sizi iyi tanıyorlar. Ancak okuyucularımız için Adil Üstündağ’ı bize anlatır mısınız?
* 1952 yılında Malatya Arapgir’de doğdum. 1966 yılında otomotiv sektörü ile iş hayatına atıldım. 1986 yılında otomobil, motosiklet ampülü üreten ve Trükiye’nin ilk oto yedek parça fabrikası olan Akışık Otomotiv ve Aydınlatma San. Tic. A.Ş.’yi kurdum. 8. Cumhurbaşkanımız merhum Turgut Özal’ın turizm sektörüne girmem konusundaki tavsiyeleri ve yönlendirmeleriyle 1995 yılında The Green Park Hotel Taksim’i hizmete açtık.Sonrasında sırasıyla Merter, Bostancı, Kartepe otellerimiz ile turizm sektöründe zincirimize halkalar eklemeye devam ettik. Oteller zincirinde son olarak, 2010 yılında 1700 kişilik oditoryumu, 55 toplantı ve organizasyon mekânı ve aynı anda 9 bin kişiyi ağırlama kapasitesine sahip Türkiye’nin en büyük kongre merkezi ve oteli olan The Green Park Pendik Hotel & Convention Center’ı Pendik Sahili’nde hizmete açtık. Franchaise sistemi ile Diyarbakır’ın tek 5 yıldızlı otelini The Green Park Hotel Diyarbakır olarak gruba dahil etti. Otel bünyesindeki 800 yıllık geçmişi olan Çizmeci Köşkü Diyarbakır’ın tarihine ışık tutuyor.



TÜRKİYE POTANSİYELİNİ KEŞFETMELİ
* Türkiye’de turizm potansiyelinin yeterli derecede kullanıldığını düşünüyor musunuz?
* Ülkemiz iş ve hizmet sektörü açısından önemli konuma sahip. Özellikle kongre ve seminer otelciliği hizmeti veren tesisler çoğalır ise işlem hacmi ve karlılık artacak sektörde uygun bir rekabet yaşanacak, her tesis eksikliklerini daha iyi görebilecek ve sektöre dayalı çalışmalar başlayacaktır. Bizde bunu zaten yapıyoruz.
Türkiye’nin özellikle sanayi ve turizm ağırlıklı kentlerinde kongre otelleri açılarak, konaklamalı uluslararası toplantı ve organizasyonlar yapılmalıdır.

TÜRK MUTFAĞINA HİZMET TÜRK TURİZMİNE HİZMETTİR
* Turizm dünyası için Türk mutfağı ne anlam ifade ediyor sizce?
* Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Türk Mutfağı birçok lezzete sahip olmasıyla dünya mutfakları arasında çok önemli bir yere sahip. Türk Mutfağına gösterilecek önem Türk turizminin gelişmesi açısından dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. Ülkemizi gezmeye gelen turistler ülkelerine döndüklerinde sadece gezip gördükleri yerleri değil de Geleneksel Türk mutfağının leziz yemeklerini ailelerine ve arkadaşlarına anlatmaları Türk mutfağına ve ülke turizmine çok katkı sağlayacaktır.

ANADOLU MUTFAĞINI UYGULUYORUZ
* Türk mutfağını nasıl uyguluyorsunuz. Misafirlerinizin özellikle tercih ettiği bir lezzet var mı?
* Menü yapımlarında bir önceki menülerde en çok tercih edilenler ve yöresel yemeklerde, gerçeğini yerinde inceleyerek ve gerçek reçetelerle mutfaklarımızda uygulamaktayız.
Bütün işletmelerimizde, kahvaltı, alacarte, açık büfeler ve özel günlerde uygulanan menülerimizde mutlaka yöresel ve Anadolu’nun farklı lezzetlerini, baharatlarını mutfaklarımızda uygulamaktayız. Misafirlerimizin özellikle tercih ettiği lezzetler var tabii ki, ama her otelimizdeki şefimizin mutlaka menüsünde special, yöresel yemekler var olup bu ürünleri menülerde şefin tavsiyesi olarak sunmaktadırlar. Bu bağlamda misafirlerimizden olumlu pozitif yorumlar almaktayız.             



* Yatırım hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
* Ankara-Çankaya Çukurambar mevkiinde yer alan 250 oda ve 500 yatak kapasiteli The Green Park Hotel Ankara’nın inşaatına başladık. Mimari projeleri tamamlanmış olan Gaziantep ve İstanbul Airport otellerimizin inşaatlarına ise yakın zamanda başlayacağız. Gaziantep’te dünyanın en büyük mozaik müzesinin yanında yer alacak olan otel 250 oda ve 500 yataktan oluşacak. İstanbul Airport ise 300 oda ve 600 yatak kapasiteyle hizmet verecek. Zincir oteller grubumuza eklediğimiz İstanbul Eyüp Pierre Loti, Kocaeli-Maşukiye, İzmir-Konak ve Antalya -Gazipaşa’da yapılacak otellerimiz şu anda projelendirme aşamasında.



TURİZM SEKTÖRÜ TÜMÜYLE GELİŞMELİ
* Turizm Sektörünün ufku hakkında neler söylemek istersiniz. Beklentileriniz, tavsiyeleriniz muhakkak vardır…
* The Green Park Hotels & Resorts olarak, her zaman ilklerin ve farklılıkların öncüsü olduk. Ülkemize daha fazla yabancı misafir getirebilmek için eğitimli ve kaliteli hizmetin yani, turizm sektörünün tümüyle gelişmesinin önemini biliyor ve sorumluluk duyuyoruz.

The Green Park grubu olarak, şu an şehir otelciliği, kış turizmi ve kongre turizminde iddialı konumdayız. Özellikle Kocaeli turizminin gelişmesine çok önemli katkılar sağladık. Sanayi kentinden turizm kentine dönüşünün öncüsü olduk. Kocaeli’ndeki oteller bizden sonra yapıldı. İmar planlarında turizm ağırlıklı çalışmalar da, Kartepe otelimizin hizmete açılışı ile gelişti.

Turizm sektöründe “müşteri odaklı hizmet” anlayışı ile otellerimizde misafirlerimizin kendilerini güvende hissetmeleri ve çok iyi hizmet alabilmeleri en önemli kıstaslardan biri. Ayrıca ülkemiz turizminin daha da gelişebilmesi için devletimizin bu konuda yatırımcı ve işletmecilere tam destek vermesi, özellikle sektöre dayalı eğitim seminerleri düzenlemesi gerekiyor.
Büyüyen ve kurumsal yapısıyla The Green Park Oteller zinciri, hedefini ve hayallerini hep üst seviyede tutmuştur. Bu kararlılıkla turizm sektörüne hizmet vermeye devam edecektir…

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52