“Ölü yese bu köfteyi dirilir“

Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta, İstanbul’un sembol mekânlardan biri olarak dört kuşaktır adres marka olarak lezzet sunmaya devam ediyor...

“Ölü yese bu köfteyi dirilir“
Söyleşi / Tuğba Kızıltuğ

Gıdavitrini - Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta, İstanbul’un sembol mekânlardan biri olarak dört kuşaktır aynı yerdeydi. Son yıllarda ise farklı yerlere şube açarak yükselişe geçen firma, taklitlerine karşı da hukuk yoluyla savaşıyor. Üçüncü Nesil Yöneticilerinden Mehmet S. Tezçakın, Sultanahmet Köftecisi’yle ilgili gelişmeleri Gıdavitrini okuyucularıyla paylaştı.

Ünlü şair, siyasetçi, edib ve yemek araştırmacısı Feyzi Halıcı, 13 Nisan 1994 tarihinde ziyaret ettiğinde, Tarihi Sultanahmet Köftecisi için şu dizeleri kaleme alır:
"Yoldur, kültüre mutfaktan girilir,
Ölü yese bu köfteyi, dirilir."
Benzer bir çok övgüyü anı defterinde muhafaza eden ve İstanbul’da Cihangir, Çağlayan, Viaport AVM, Bodrum, Bolu gibi yerlerde şube açarak ve bayilik vererek büyüyen Sultanahmet Köftecisi’nin Yöneticisi Nümismat S. Mehmet Tezçakın sorularımızı yanıtladı.

*Sultanahmet Köftecisi nasıl kuruldu? Köftenizin lezzeti neden kaynaklanıyor?
*Sultanahmet Köftecisi, dedem Mehmet Seracettin tarafından 1920 yılında kuruldu. Dedem Çin zulmünden kaçan Doğu Türkistanlı Uygur Türklerindendi. Bu köftenin lezzeti de köfteyi yapan kişilerin dedemden sonra babam, amcamın ve beni el maharetlerimiz, bunu sevgiyle yoğurmamız, bu işi severek yapmamızdan kaynaklanan formülümüzü uygulamaktan geliyor.

*Sultanahmet Köftecisi yıllardır ünlüleri ağırlıyor. Tanınırlığı nasıl oluştu?
*Bizim meşhur olmamız, ünlülerin, sanatçıların, yani her türlü halkın buraya müşteri olarak gelmesinin en büyük nedeni; bizim zamanımızdan beri lezzetli ve özverili servisimiz yanında ucuzluğumuz ve sunumumuz, dedemden bugüne halen devam eden müşteriye karşı esnaflık tavrımız. Bir ayakkabı boyacısıyla başbakanın yanyana yemek yediği nadir müessese diyebilirim. Bunun için biz kapımızı herkese açık tuttuk ve herkese eşit muamele yaptık.

*2012 yılının değerlendirmesini yapar mısınız? Hedeflerinizden bahseder misiniz?
*İstanbul genelinde yayılmaya ve başka semtlerde de servis vermeye başladık. Cihangir’de artist ve sanatkârlara, Çağlayan’da 59 sene burada hizmet vermiş adliye mensuplarına hizmet veriyoruz. Bunlarda biz kısmi ortaklık yaptık ama bundan sonra biz kendimiz açmayacağız, kontrollü bir şekilde bayilik verme niyetindeyiz. Bunu yalnız tabelasını, dekorunu değil, işimizin ruhunu da katarak işçi ve personelini de yetiştirerek bir bayilik sistemine dönüştürdük. 92 senenin verdiği sorumluluğun bilincinde kontrollü olarak genişliyoruz. 2012 yılında 8 AVM’de ve yurtdışına şu anda Azerbaycan Bakü olmak üzere dükkânlar açmaya başlıyoruz. Ayrıca, farklı ürün çalışmaları yapıyoruz. Başarılı olduğumuz ürünleri ileri zamanlarda marketlerde de satmaya başlayacağız. Dondurulmuş köfte tarzının lezzeti Sultanahmet köftesine en yakın lezzet olacak.

*Taklitleriniz konusunda ne düşünüyorsunuz?
*Biz şu anda geniş bir hukuk savaşı açtık. Burada başarılı bir şekilde ilerliyoruz ama hukukun biraz yavaş ilerlemesi bizim istediğimiz şekilde ilerlememizi engelliyor. Sultanahmet Köftecisi ile ilgili bütün tesciller, marka tescilleri bize aittir. Fakat evvelden ses çıkarmadığımızdan dolayı diğer köfteciler mahkemeleri uzatıyorlar. Fakat çok uzamayacak. Bütün haklar bize geçecek, biz de hakiki Sultanahmet Köftecisi’ne yakışır sunum yapan kişilere de ıslah ederek izin vereceğiz veya onlara bayilik vereceğiz.

*Türkiye’de özellikle gıda sektöründeki aile firmaları kurumsallaşmakta zorduk çekiyor. Şirketlerin üç, dört kuşak devam etmesinin sırrı nedir?
*Bunun sırrı yine çocukları yetiştirme... Dünyada iki nesil yetiştirir üçüncü nesil yer. İlk iki nesil yokluktan var eder. İkinci nesil bunu daha da büyütür. Üçüncü nesil rahat büyür ve bu kazanılanları yerken bu kadar öğrenemez. Bizim hizmet sektöründe kurumsallaşmak o kadar kolay değil. Biz de bir sallantı geçirdik ve şimdi dördüncü nesle çok güzel bir şekilde atabilidik. Bunun önemli tarafı, işimizle ailevi tarafı içiçe sokmak. Burada en önemli şey aile birliği ve iş ortaklığı. Bizim ortaklarımızı da Allah gönlümüze göre verdi. Ortaklarımız Murat ve Serhat Koçyiğit kardeşlerle çok mutluyuz. Onlar da genç oldukları için bizim dördüncü nesle katıldılar, inşaallah onlarla beraber nesilleri çoğaltacağız.

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2013, 15:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52