Gıda hammaddesi ihmal kaldırmaz!

Yediğiniz baklava ve pastaların lezzetini anlamlı kılan en önemli ayrıntıyı merak ettiniz mi? Gıda güvenliğinin sıkça konuşulduğu günümüzde önemli bir hammaddeyi, ‘sade yağ’ın üretimini, işin uzmanına sorduk…

Gıda hammaddesi ihmal kaldırmaz!
Kubilay Aktürk / Gıdavitrini

Baklava ve pastacılık sektörü başta olmak üzere gıda üretim sürecinin en önemli hammaddesi olan ‘sade yağ’ın üretimini, alanında sektörün en önemli markalarından biri konumuna gelen Bozkan Süt Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Turan Bozkan’a sorduk…

-Farklı bir alanda faaliyet yürütüyorsunuz. Bize kendinizi anlatır mısınız?
-Van’ın Erciş ilçesinde mütevazi bir ailenin ferdi olarak 1968 yılında dünyaya gelmişim. İlkokulu bitirdikten sonra 1988 yılına kadar Erciş’te peynir ve tereyağı imalathanelerinde çalıştım. İlk iş deneyimimde yağ eritme işlemi yapmakla birlikte, sektörümüzün gerekliliği olan bütün incelikleri öğrenmeye gayret ettim. 1988 yılında askerlik görevimi yapmak üzere kısa bir ara verdim. 1990 yılında askerlik görevimi bitirdikten sonra tekrar aynı sektörde devam kararı aldım.
-Peki sektöre profesyonel anlamda girişiniz nasıl oldu?
-Uzunca zamandır kendi işimi yapmak istiyordum. Ve birkaç teneke yağ ile al-sat tarzı ticarete başlamış oldum. Dikkat, titizlik, kalite ve güven esaslarına riayet ederek yaptığımız ticari yatırımlar birkaç yıl içerisinde meyvesini verdi. Bursa ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin bir çok kentinde ürünlerimizin kullanılmasını sağladık. Kurumsal anlamda, 2011 yılının ilk aylarında şirketleşmemizi tamamladık ve profesyonel bir yapıyla tüm Türkiye’ye hizmet vermeye odaklandık.

GIDA GÜVENLİĞİ OLMAZSA OLMAZIMIZ!
-Gündemin en sıcak maddesi gıda güvenliği. Sizin ürünleriniz de hammadde olması açısından bu anlamda önem arzediyor. Sektör temsilcileri neden firmanızı tercih etmeliler?
-İlk günden bugüne değin değişmeyen en önemli şiarımız; dürüstlük ve işimize saygı oldu. Tüm gıda sektöründe olduğu gibi tereyağı sektöründe de hijyen, kalite, nitelikli hammadde, güvenli üretim vazgeçilmezdir. İşte bu sebepler, sektörün hangi markayı ve ne için tercih etmesi gerektiğini açıklamaya yetiyor.
Yukarıda zikrettiğim hassasiyetlerle çalışmalarımızı devam ettirdik. 1999 yılında üretim tesislerimizi TSE ve Türk Gıda Kodeksi üretim standartlarına göre son teknolojik sistemle yeniledik. Aynı zamanda ‘Bozkan Sade Yağları’ olarak marka çalışmamızı yeniledik ve ciddi bir tanıtım gerçekleştirdik. Bu çalışmayla sektörümüzde tercih edilen en önemli markalardan birisi haline geldik. Ürünlerimiz, ‘çiftlikten sofraya’ gıda güvenliği hassasiyetinin garantisiyle sektöre sunulmaktadır. Yağ üretimi hassasiyet ve özen ister. Biz de, 350 m2 kapalı alanda son teknolojiyle donatılan makinalarla ve el değmeden üretim ve ambalajlama işlemini yapmaktayız. Bütün üretim safhalarında gıda mühendisimizin hakimiyeti ve mutlak müşteri memnuniyeti sorumluluğu bulunmaktadır.



SADE YAĞ ÜRETİMİ ÖZEN İSTER
-Üretim şekilleri ve ürün portföyünüzden bahseder misiniz?
-2007 yılı itibarıyla üretim bandımızı 12 aya yayarak çalışmaya başladık. Bizim hedef büyütmemize paralel sektörün önemli bir eksiğini de gidermiş olduk.
Kaliteli bir tereyağı elde etmek için yayık/tuluk aleti kullanılır. Yayığın belirli bir standartla sağladığı ritmik hareketler sayesinde yağ daneleri birbirleriyle birleşirler. Mukavemetini artırmak ve farklı bir tat kazandırmak için tuz oranını % 2 seviyesinde tutmak gerekir.
Ürün kalitesi de üretimle başlar. Öncelikle iyi hammadde yani süt temin edilir. Tereyağı üretme süreci zorlu bir yolculuk demektir. Organik ve kaliteli ürün isteniyorsa zorluk derecesi artacak demektir. Bu doğrultuda, baklavalık yağ, pastacılık için yağ, yemeklik yağ, krema, peynir gibi ürün çeşitleriyle hizmet vermekteyiz.
-Ürünleriniz gıda dünyasının hangi alt sektörleri tarafından tercih ediliyor?
-Ürünlerimiz; baklava sektörü başta olmak üzere pastane, catering ve gıda üreticileri tarafından tercih edilmektedir. Yılın dört mevsiminde Türkiye’nin dört bir yanına ürün sağlayarak büyük bir hedefi gerçekleştirdik.

EN BÜYÜK ARTIMIZ GÜVEN DUYGUSUDUR
-Rekabet ortamında sizi öne çıkaran unsurlar hangileri. İş ortaklarınız en çok hangi nedenlerle sizinle çalışmak istiyor?
-Yukarıda da açıklamaya çalıştığım ana sebepler, sektörden büyük ilgi görmemizi sağlıyor. Her bir alıcının beklentisine farklı çözümler üretme hassasiyetinde olmamız, istikrarlı ürün tedariği ve kalite standartlarını tesis etmemiz, sürdürülebilir ürün işleme teknolojisine sahip olmamız en önemli unsurlar olarak sıralanabilir. Ancak, ‘güven’ sözcüğü tüm anlatılanların en üst noktasında yer almaktadır.
Kuruluş felsefemize riayet ederek, en iyi ürünü en ekonomik şartlarda sektörün hizmetine sunma gayreti içerisindeyiz. Bugün kalitemize oranla fiyat politikamız olması gerekenin hayli altında seyretmektedir.

TÜKETEBİLECEĞİMİZ ÜRÜNÜ SEKTÖRE SUNUYORUZ
-Pazarda güven ve kalitenin adresi olmak için yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
-Klasik bir söz oldu belki, ancak ben yine de kullanmak istiyorum. Kendi tüketebileceğimiz ürünü sektörümüzün hizmetine sunmaktayız. Nihayetinde bizler de birer tüketiciyiz. Hem kendi sağlığımız hem de toplum sağlığı açısından en iyi hammaddeyi en iyi şartlarda üreterek en iyi ürünü orta yere çıkardığınız zaman sürecin yarısını tamamlamış oluyorsunuz. Kalan yarısı da pazarlama birimine kalıyor. Ve bu iş sürekli aynı şekilde tekrar ettiği takdirde güven kendiliğinden oturmuş oluyor. Bu sizi ürün talebinde kalıcı hale getirmekle beraber, kalitenin adresi olma yolunda özgüven kazanmanızı da sağlıyor.
-Ülke ekonomisinin genel durumunu ve sektörünüzün istikrarı konusunda neler söylemek istersiniz?
-Tabii olarak ekonomideki dalgalanmayı direkt olarak hisseden sektörlerden birisi de gıda dünyasıdır. Her ne kadar ülke ekonomisinin lokomotif sektörü olarak algılansa da bazen kırılmalar yaşanabiliyor. Ancak, ekonomiyi yönetenler ciddi bir tehlikeyi en az hasarla atlatmamızda büyük başarı sağladılar. Bundan sonra ülke ekonomisinin büyümesine paralel sektörümüzde de ciddi bir büyüme beklentisi hakim.

BOZKAN LEZZETİ TÜRKİYE’YE YAYILACAK
-Önümüzdeki dönem hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
-Bozkan Sade Yağları’nı ülkemizde daha yaygın bir hale getirmek ilk hedeflerimiz arasında. En azından her ilimize tattırmak ve vazgeçilmez bir tat olmanın çabası içindeyiz. Kalitemizden asla ödün vermeden maka olmanın yolunda ilerlemekteyiz. Amacımız 4 Mevsim kesintisiz olarak Bozkan Sade Yağları’nı üretmek ve sektöre sunmaktır. Bunun beraberinde ise, yeni iş kolları ve yeni istihdam alanları oluşturarak ülke insanımıza karşı olan sorumluluğumuzu yerine getirmektir.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52